du läser...
Ny - Danmarks radio, Ny radio - Norden

Danmark blåser liv i långvågen

DR Kalundborg långvågssändare vid Kalundborg, Foto: Niels Dreijer/DR

DR Kalundborg långvågssändare vid Kalundborg, Foto: Niels Dreijer/DR

Människor som föredrar de förbättrade väderprognoserna, höra meddelanden för sjöfarten eller göra sin  morgongymnastik till ‘kropp och rörelse ”, har goda skäl att sätta på radion i en nära framtid. Åtminstone så kommer de att kunna höra serviceprogram via Danmarks Radio.

Måndag en den 27 Juni demonterar DR mellanvågsfrekvensen, och istället kommer långvågen tillbaka livs levande på frekvensen 243 kHz, vilket har varit tyst sedan den 14 Februari 2007. Här kommer alla aktuella program från mellanvågen att sändas i framtiden.

Målgruppen och några av kärnlyssnarna av kanalen är lastbilschaufförer, fiskare och fritidsseglare och i mindre grad utlandsstationerade som numera i allt högre grad lyssnar till DR erbjuder via webben i stället.

”Vi växlar från mellan till långvåg eftersom DR nu är den enda som sänder på 243 kHz. Långvåg har en stabilare och bättre täckning än en mellanvågskanal, vilket  i princip bara gå till Hamburg och Oslo, förklarar Driftschef  Puk Astrud.

Turkiet har lämnat frekvensen
DR sände tidigare på långvåg, frekvensen delas då med Turkiet, och kanalen sträckte sig bara till Alperna. Men nu sänder inte  turkarna längre på frekvensen.

Från torsdag 16 Juni till måndag 27 Juni kommer man att sända på både ´mellan och långvåg tills mellanvågen sedan  fasas ut i slutet av denna månad.

”Det är en helt ny sändare som vi har uppraderat i Kalundborg till förutsättningar för långvåg, och förutom att sändningarna kommer nu att höras långt ner i mitten och södra Europa, finns det också fördel för DR genom förändringen som gör att man  kan spara mycket pengar på elräkningen, ”säger Puck Astrud.

En del av public-service förpliktelsen.

En studie som DR Media Research har gjort, visar att mindre än 1,2 procent lyssnade på mellanvågskanalen, men mer än hälften av dom gör det mer sällan än varje månad.

”Det är en del av DR: s public service-avtal med kulturministeriet, att vi måste ha en kanal för sådan kommunikation, och det finns även EU bestämmelser på detta område”, säger Puck Astrud.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

3 reaktioner på ”Danmark blåser liv i långvågen

  1. Flesta bilradio har långvåg, fabriksinstallerade mottagare, och därmed enklare att lyssna än via webben. 243 kHz täcker nog en ca 300-400km radius runt Kalundborg.

    Publicerat av Roy Sandgren | 19 juni, 2011, 10:09
  2. Varför bara långvåg? Är det inte lika bra att starta upp kortvågen mellanvågen också.

    Publicerat av Kenta Berggren | 20 juli, 2011, 20:04
  3. Se Holland där FM sändarna rasade i branden, då kördes Radio 1 ut på 747 kHz 300kW, hörbar i hela Holland och grannländerna på dagen. Radio5 kör normalt där.

    Publicerat av Roy Sandgren | 22 juli, 2011, 10:09

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: