du läser...
Ny - TV 4 / Sjuan

TV4-Gruppen kritiserar hanteringen av 700-bandet och sändningstillstånden

 

tv4_playTV4-Gruppen är kritisk mot hanteringen av 700-bandet, och de konsekvenser det får för tv-tittarna och tv-branschen, när det nu står klart hur fördelningen av sändningstillstånd i marknätet ser ut efter Myndigheten för radio och TV:s beslut i dag. TV4-Gruppens kommunikationsdirektör Åsa Jamal skriver:

 

”I dag meddelade Myndigheten för radio och TV nya sändningstillstånd för marknätet, endast några timmar innan de tidigare tillstånden löper ut.

 

Denna extremt korta framförhållning är en direkt konsekvens av regeringens forcerade beslut kring 700-bandet. Ett beslut som fattades i strid med rekommendationer från regeringens egna experter och en majoritet av remissinstanserna, och som ger ökade kostnader för tv-tittarna samt skapar följdverkningar i flera led för hela den svenska tv-branschen.

 

Vi har redan tidigare uttryckt vår oro för konsekvenserna av beslutet, och nu ser vi att den var befogad.

 

Ett konkret resultat av regeringens beslut är att TV4-kanalen, som under snart 25 år levererat nyheter, samhällsprogram, drama, regionala program, barnprogram och mycket annat på kommersiell grund, nu bara får ett treårigt sändningstillstånd. Därefter ska det sändarnät som TV4 finns i migreras över till en teknik som en stor del av marknätets tittare i dagsläget saknar möjlighet att se.

 

Hur situationen ser ut om tre år vet ingen, men parallellt med att TV4 får ett treårigt tillstånd har vår största konkurrent om tv-tittarna, SVT1, fått ett sexårigt tillstånd att fortsätta sända i den nuvarande tekniken. Att regeringen aktivt bidrar till att minska TV4:s räckvidd och intäktsunderlag och missgynnar oss i förhållande till public service-bolagen samtidigt som man sagt sig vilja ta krafttag kring konkurrenssituationen på mediemarknaden är obegripligt.

 

Dessutom får de två kanalerna TV4 Fakta och TV4 Film en kanalplats att dela på i stället för varsin. Det är förvisso myndighetens ansvar att fatta sådana beslut, men det är orimligt att vi nu formellt har två veckor på oss att lägga om kanalerna. Inklusive att informera den halva miljon tittare som berörs på veckobasis. Även denna situation är en följdverkan av regeringsbeslutet.

 

Vi lägger nu stor kraft på att kartlägga hur situationen kommer att påverka TV4-Gruppen framöver. Klart är att vi har gjort investeringar i rättigheter och teknik som är betydlig mer långsiktiga än de sändningsperioder som vi nu får tillstånd för.

 

Vi kan dessutom konstatera att vi har distributionsavtal som vi inte kan leva upp till och att våra förändrade tillstånd för TV4 Film och TV4 Fakta därmed kommer att innebära ett bortfall både av distributions- och reklamintäkter på tiotals miljoner kronor.

 

Tv-branschen är en näring som omsätter många miljarder kronor årligen. Och som sysselsätter många tusen människor runtom i landet. Att man från regeringens sida inte behandlar denna näring seriösare är oroande och allvarligt.

 

Svenska medier genomgår en strukturomvandling utan dess like. Den tvingar både tv- och andra medieföretag att överge gamla affärsmodeller och hitta nya. Det är en tuff uppgift, och många medieföretag tvingas till nedskärningar. Regeringen borde ta ett större ansvar för att ge den majoritet av medier som vilar på kommersiella intäkter goda förutsättningar att verka. Inte tvärtom.”

 

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: