p4.nu – En ny webbplats för överskådligt radiolyssnande

p4.nuP4.nu är en helt nyöppnad webbplats där man på ett överskådligt sätt får tillgång till Sveriges Radios samtliga lokala kanaler. Det är i princip en radioapparat med knappar för de olika stationerna. Dessutom finns snabbval baserade på länsbokstäver. Adressen p4.nu/a startar exempelvis P4 Stockholm och p4.nu/o startar P4 Göteborg. Det finns också knappar och snabblänkar för P1, P2 och P3.

Den nya webbplatsen p4.nu använder sig av Sveriges Radios öppet tillgängliga så kallade M3U-filer för att ta emot kanalernas direktsändningar. Det innebär också att uppspelningen sker i datorns, mobilens eller surfplattans vanliga mediespelare. Det betyder också att efter att mottagningen har startats behöver webbläsaren inte vara igång. Första gången tjänsten används kan ett par inställningar behöva göras, men sedan kan man alltså mycket snabbt starta mottagning av valfri kanal och även snabbt växla mellan kanalerna.

På webbplatsen finns också information om varje kanal, illustrerad med väl utvalda bilder från respektive sändningsområde, samt kontaktinfo och tydliga länkar till sociala medier för varje kanal.
Någon kanske tycker att allt detta redan finns på Sveriges Radios webbplats. Ja, det gör det, men inte lika överskådligt. Mobilanvändare hävdar säkert också att det finns appar för radiomottagning, bland annat Sveriges Radios egen. Det är alldeles riktigt och tjänsten är framförallt tänkt för stationära datorer. Användningen av p4.nu ökar dock lavinartat och förvånande nog ansluter 40% av besökarna från mobila enheter.

– Idén till denna webbplats fick vi när vi upptäckte att webbadressen p4.nu var ledig, sedan gav det ena det andra, säger Anders Carlsson, vd för företaget Amela Innovation i Linköping, som står bakom denna nya ”radioapparat”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: