du läser...
Mynd. för press, radio och TV

SVT fälls för intrång i Alice Babs privatliv

grn1Granskningsnämnden har fällt SVT:s Dokument inifrån – Alice Babs förlorade rättigheter. Nämnden ansåg att programmet, genom en ofullständig redogörelse för omständigheterna bakom beslutet om förvaltarskap, stred mot kravet på saklighet. Programmet utgjorde även ett intrång i Alice Babs privatliv.

Programmet handlade om det svenska förvaltarskapssystemet och tog sin utgångspunkt i Alice Babs situation. En fullständig redogörelse för omständigheterna kring beslutet om förvaltarskap för Alice Babs var därför av väsentlig betydelse för framställningen. Genom att programmet inte redogjorde för skälen bakom beslutet så utelämnades avgörande uppgifter vilket ledde till att framställningen blev vilseledande. Denna allvarliga brist innebar att programmet stred mot kravet på saklighet.
Nämnden fann vidare att det inte kunde anses klarlagt att Alice Babs kunde värdera konsekvenserna av sin medverkan. Programmet utgjorde därmed ett intrång i hennes privatliv (13/02860).

Övriga beslut

  • Ett inslag i P1:s Studio Ett fälldes för att SR inte tydligare tog avstånd från en intervjuad persons uppenbart kränkande uttalanden. Inslaget stred därmed mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft (14/00583).
  • Ett inslag i UR:s programserie Idrottens himmel och helvete – I lagets namn fälldes för intrång i privatlivet (14/00595).
Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: