En fjärde säsong av Allt för Sverige under inspelning

Tio nya amerikaner upptäcker Sverige. Fr.v: Troy Bankord, Nick Jones, John Olson, George Strid, Leslie Longoria, Katie Malik, Courtney Schlagel, Amanda Vinicky, Nate Butler, Jennette, Landes.

Tio nya amerikaner upptäcker Sverige. Fr.v: Troy Bankord, Nick Jones, John Olson, George Strid, Leslie Longoria, Katie Malik, Courtney Schlagel, Amanda Vinicky, Nate Butler, Jennette, Landes.
Foto: Andreas Hillergren/SVT

Tio nya amerikaner är på gång att upptäcka Sverige. Alla har de olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. De har gemensamt att deras förfäder utvandrade från Sverige. Nu ska de för första gången återvända och själva upptäcka sina svenska rötter. Precis som de tre tidigare säsongerna är Anders Lundin programledare för Allt för Sverige.

Amerikanerna tävlar mot varandra, både i lag och individuellt. Tävlingarna har anknytning till svenska seder och myter. Det blir tårar, kulturkrockar och mycket skratt. Efter en månads resor och aktiviteter runtom i hela landet belönas vinnaren slutligen med en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten.

Allt för Sverige sänds i SVT1 med planerad sändningsstart i oktober.

 

Allt för Sverige 2014 – deltagare

Jennette Landes, 37 år

Georgetown, Colorado Hårstylist
Jennette flyttade runt  mycket som barn eftersom hennes pappa var läkare i det militära. När det flyttades som mest fick hon byta skola tre gånger under ett läsår. I sin ungdom var hon rebellisk, gillade punkmusik, hängde med ”the bad boys and girls” och gjorde sådant som föräldrar inte vill att man ska göra. Idag har hon styrt upp sitt liv, har två barn och är gift med en meteorolog. Honom spanade hon in när han klippte sig hos en av hennes kollegor. Hon tyckte han såg ut som en rejäl och bra man med god äkta-make potential och ringde upp honom. Nu är de alltså gifta. När maken blev uppsagd som meteorolog fick Jeanette ensam försörja familjen. De tvingades då bland annat hyra ut sitt hem.

John Olson, 30 år Astoria, New York Författare/servitör
John är en karismatisk och driftig person med många strängar på sin lyra. Förutom att han serverar på restaurang är han en passionerad historieberättare som skriver teaterpjäser. För några år sedan hade han också ett kreativt bageri där man tillverkade fantastiska chokladbakelser.  Det var tyvärr svårt att prissätta dessa på ett lönsamt sätt så företaget gick omkull.  John har så många järn i elden att det nästan är ett problem. Han menar att det har funnits många genier inom hans familj, men de ”just couldn’t get their shit together”, något som enligt honom är ett släktdrag från den svenska sidan.
Nicholas ”Nick” Jones, 35 år Valley Village, Kalifornien Barberare
Det första man tänker på hos Nick är hans tatueringar – han har dem nästan överallt. Nick började tatuera sig för att särskilja sig från alla andra Nick Jones som finns i USA, få en egen identitet. Han har tidigare levt ett ganska röjigt liv, men efter att ha blivit tagen av polisen och fått tillbringa en natt i cell kom uppvaknandet. Han insåg att han var på väg åt samma håll som sin pappa, som hade blivit dömd till fängelse i 13 år för knarkhandel. Då var Nick nio år. Detta var ingen väg som Nick ville gå, insåg han. Eftersom pappan satt i fängelse fick modern ensam uppfostra Nick. Han ser upp till henne för det, och det är på mammans sida som hans svenska arv finns.

Amanda Vinicky, 32 år Springfield, Illinois Politisk reporter
Amanda kallas också ”Bubbels” eller ”Popcorn” av sina vänner. Helt naturligt med tanke på hennes sprudlande energi, nyfikenhet  och vetgirighet. Hon älskar att diskutera och ifrågasätter frisk det mesta som kommer i hennes väg. Hon har höga krav på sig själv, är utpräglad tävlingsmänniska och ger 100% i det hon ger sig in i. Men hon har också insett vikten av att lätta på trycket och har infört ”Dance Fridays” på redaktionen. Då slänger hon och alla medarbetare pumpsen åt sidan och dansar runt i kontorslandskapet.

Courtney Schlagel, 25 år

Frisco, Texas Singer/songwriter

Stolt Texasbo som värdesätter traditionella familjevärderingar. Beskriver sig själv som ”an extrovert in a family of introverts”. Courtneys svenska arv är en viktig del av hennes identitet. Hennes mormor har alltid varit hennes favorit. Mormodern, som nu är död, drack kaffe tre gånger om dagen, åt bullar och tog med Courtney till IKEA för att äta svenska köttbullar till lunch. Courtney har berättat att blotta tanken på att få komma till Sverige, landet där hennes förfäder kommer ifrån, fick henne nyligen att börja gråta när hon var ute på en biltur.
George Strid, 60 år Olympia, Washington Pensionerad körledare och kompositör
George är mycket socialt begåvad. Hans fru säger att ”när han ska ut och handla så kommer han hem med nya vänner istället för mat”. George har nyligen gått i pension efter massor av år som körledare i en skola. Han älskade att undervisa, men i takt med att världen förändrades började han känna att han var omodern och att det var dags att sluta. Han fortsätter dock att skriva musik professionellt och skriver bland annat för Disney och Universal studios. George är svensk på både sin mammas och pappas sida. Att vara amerikan tycker han känns som att vara adopterad. Han vill till Sverige för att han ”have to go and meet himself”.

Katie Malik, 34 år

Gig Harbor, Washington Operasångerska

Katie lever med cystisk fibros, en kronisk sjukdom som påverkar lungor och matsmältningen. Sjukdomen är dödlig och medellivslängden på den som drabbas är 37 år. Hon är mån om sin hälsa för att det hjälper henne att hålla sjukdomen i schack. Sången är också bra eftersom den tränar lungorna. Hon vill hinna med så mycket som möjligt under sin livstid och är därför väldigt aktiv. Sverige har alltid varit ett mysterium för Katie men hon har en dröm om att hinna besöka landet innan hon dör.

Nate Butler, 48 år

Fresno, Kalifornien Levnadskonstnär

Nate är indian och hans stam kommer från norra Kaliforniens kustlandskap. Hans passioner i livet är teater, musik, konst och Star Trek! Nate har valt att leva sitt liv i enkelhet för att inte hamna i det traditionella ekorrhjulet. Nate skulle själv inte vilja påstå att han är bråkmakare, men han är en person som ibland säger saker som andra inte gillar att höra. Fast om han inser att han gått för långt så är han inte sen att be om ursäkt.

Troy Bankord, 49 år

Palm Springs, Kalifornien Trädgårds- och inredningsarkitekt

Troy har en strävan efter att vara perfekt, och han tror att det kommer från hans svenska arv. Han strävar inte bara efter att vara bra på sitt jobb och leverera vackra trädgårdar, utan tränar också mycket och äter nyttigt. Han har svårt att förstå dem som lever ett ohälsosamt liv. Troy är också känslosam och de trädgårdar han anlägger åt sina kunder är ofta  spirituellt influerade. Han gillar också det funktionella, något som han förknippar med svensk design.

Leslie Longoria, 49 år Waelder, Texas Snabbköpskassörska
Leslie lever på en otroligt tight budget. Hon har varit gift fem gånger och har tre barn. Hon lever utan tv och skaffade sin första mobiltelefon alldeles nyligen. Hon tjänar nio dollar i timmen och jobbar bara halvtid eftersom hon måste ta hand om sina krassliga föräldrar som hon för övrigt bor granne med. Leslies pappa är svensk och han är också hennes stora förebild. Mamman är dement och pappan har aldrig lämnat sin hustrus sida utan har stöttat och hjälpt henne hela tiden. Leslie åker till Sverige för att försöka förstå varifrån pappans omtänksamma sida kommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: