du läser...
Pr - Yle, Webbradio

Kortkorta dokumentärer – en nyhet i Finland och Radio Vega

– Många människor har öppnat sig helt och delar med sig så att man oftast kommer riktigt tätt inpå en människa, säger projektledare Charlotte Sundström.

Kortdokumentärerna kan handla om en kvinna som tvingats fly både från sitt land och sina barn, om föräldrars ensamhet och ständiga behov av omsorg till hur man kan vara så missnöjd med sin kropp att man går till en plastikkirurg för att fråga vad hen kan fixa till.

Sundström berättar att hela projektet startade med att den danska prisbelönta dokumentaristen Rikke Houd uppmanade till att göra allt på ett annat sätt; lyfta fram detaljer, intervjua på annan plats, använda mikrofonen annorlunda. Alla som var med i projektet var genast eld och lågor och efter kurserna blev allt fler väldigt inspirerade.

– Det är intressant att försöka få en lyssnare att stiga in i en annan persons huvud och uppleva och känna eller återuppleva en dramatisk situation. Därför beslöt vi oss för att göra det på riktigt; hitta berörande historier och människor och sända dokumentärerna, berättar Sundström om bakgrunden.

I Danmark har man en tradition av experimentell radio men det rikaste utbudet av kortdokumentärer finns på Chicagobaserade Third Coast Festival. Och nu på Radio Vega på onsdagar som för sommarens del avslutas med en kortdokumentärfestival onsdag 27.8 kl. 21.05 – 23.00. Kortdokumentärerna fortsätter i Radio Vega i höst på onsdagar.

Kortdokumentärer i Radio Vega på onsdagar kl. 11.48 med repris samma dag kl. 19.22 och i Radiohuset med start onsdag 25.6.2014
30 dagar på Arenan

Webben: http://arenan.yle.fi/radio/soitin/yle-radio-vega

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: