du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Greven och frälsebönderna

Per-Axel, hans brorson Nils-Åke och deras förfäder har i fem generationer arrenderat och brukat jorden på Norregården i Edenryd.

Per-Axel, hans brorson Nils-Åke och deras förfäder har i fem generationer arrenderat och brukat jorden på Norregården i Edenryd.
Foto: Per Anders Rudelius

När greven vill chockhöja arrendet protesterar frälsebönderna. De har sedan länge velat köpa loss den mark de brukat i många generationer. I Greven och frälsebönderna skildrar filmaren Per Anders Rudelius en konflikt med rötter i det gamla feodalsamhället.

Innanför de stängda grindarna vid slottet på Trolle Ljungby gods utanför Kristianstad styr 90-årige greve Trolle Wachtmeister sitt fideikommiss med järnhand. Han vet hur man driver en egendom för att få mesta möjliga avkastning ur jorden som hans arrendatorer, frälsebönderna brukar.

På den andra sidan står bönderna som i århundraden levt med kampen och hoppet om att få friköpa sina gårdar, och som dessutom fått ett senare brutet löfte av riksdagen om en friköpslag. Per-Axel, hans brorson Nils-Åke och deras förfäder har i fem generationer arrenderat och brukat jorden på Norregården i Edenryd. De har bestämt sig för att ta den rättsliga striden mot greven i hans försök att chockhöja arrendeavgiften. De har inte heller gett upp sin allra högsta önskan om att en dag få friköpa jorden och gården som är byggd genom förfädernas svett och möda. I ögonen på Per-Axel lyser avskyn mot livets orättvisor.

Per Anders Rudelius har även tidigare i bl a dokumentärerna, Minkfarmarna, 2012, och Den siste kustfiskaren, 2011 skildrat livet på den svenska landsbygden och lyft fram människor som annars inte syns i media.

  Torsdag 19 sep 2013 kl 20.00Greven och frälsebönderna

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: