du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Stor dokumentärsatsning – livet under första världskriget

Elin Wägner, 1882-1949

Elin Wägner, 1882-1949
Foto: Mediabruket

Det stora kriget” är en påkostad dokumentärserie i åtta delar, med manus av bland andra Peter Englund. Vi upplever första världskriget genom ett antal huvudkaraktärer som lämnat sina vittnesmål från tiden – i dagböcker, brev, vykort och telegram. Dokumentärt material blandat med dramatiserade delar ger oss historien fylld av kärlek, längtan, skräck och personliga förluster.

När kriget bröt ut i Europa sommaren 1914 trodde de flesta att det skulle vara över till jul. Men den till synes lilla konflikten växte till den första globala konflikten och ett nytt sorts krig utkämpat med teknik som aldrig skådats förr. Drygt fyra år senare, i november 1918, hade tio miljoner människor förlorat livet och den politiska världskartan ritats om. Mitt i detta kaos levde miljontals vanliga människor. Deras liv förändrades på ett sätt som ingen hade kunnat föreställa sig och det är deras historia vi får i dokumentärserien.

Genom huvudpersonernas vittnesmål upplever vi krigets alla delar. Hur var det för en brittisk överklassdam att överge det bekväma livet för att istället vara frivillig vid ett av frontens alla fältsjukhus? Eller att vara en tysk soldat i en skyttegrav och försöka hålla sig undan en fiende man aldrig sett?

”Det stora kriget” är en påkostad samproduktion mellan 23 tv-bolag med franska Arte och brittiska BBC i spetsen. Dramatiserade scener blandas med historiskt material och fotografier från över 70 arkiv och 21 länder. Den historiska äktheten har haft högsta prioritet i projektet. Flera välrenommerade historiker, däribland Peter Englund, Oliver Janz (Tyskland) och Emmanuel Saint Fuscien (Frankrike) har varit med i arbetet. Skådespelare från sju länder medverkar och inspelningarna har pågått i Frankrike, Tyskland och Kanada.

Svensk berättare är Henrik Ekman. Avsnitten introduceras av Peter Englund.

SVT1 torsdag 26 juni kl 21.00: Det stora kriget (1:8)

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: