du läser...
Pr - Sveriges Radio

Unga Radioteatern gör sommarrysare av Neil Gaimans ”Kyrkogårdsboken”

Pojken Ingen (spelad av Edvin Ryding) uppfostras av spökena på en kyrkogård och hittar

Pojken Ingen (spelad av Edvin Ryding) uppfostras av spökena på en kyrkogård och hittar
en vän i flickan Scarlett (spelad av Ellen Rase Tivemark). Men i skuggarna hotar den onda
Mannen Jack med sin kniv (spelad av Jonas Malmsjö). Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio.

Åtta gastkramande delar med bland andra Jonas Malmsjö, Sten Ljunggren och det 11-årige stjärnskottet Edvin Ryding. Premiär 30 juni i P1.

– Det blir fantastiskt! Jag längtar! Jag älskar radioteater mer än någon annan media, säger Neil Gaiman om att hans ”Kyrkogårdsboken” blir radiodrama av Unga Radioteatern.

Kultförfattaren, vars böcker vid flera tillfällen blivit kritikerrosade filmer, berättar att folk inte brukar tro honom när han avslöjar att radioteater är det bästa han vet.

– Det beror på att du tvingar lyssnaren att samarbeta. Folk ser ut som du föreställer dig dem i ditt huvud, de rör sig på en plats som du fantiserar ihop. Det är saker som bara funkar i radio. Att göra film är så tråkigt och krångligt att du vill slita av dig strupen efter fyra timmar, men att göra radioteater är en glädje, säger han till P1:s Kulturnytt i samband med ett bejublat författarframträdande i Stockholm i slutet av maj.

I ”Kyrkogårdsboken”, liksom i Rudyard Kiplings ”Djungelboken”, förlorar en liten pojke sina föräldrar. Men här tas han om hand av spöken istället för djur. Det börjar riktigt hemskt. Den onde mannen Jack smyger in i ett hus och mördar en familj, men en liten pojke lyckas undkomma kniven. Barnet flyr till en undanskymd kyrkogård där spökena fattar medlidande och bestämmer sig för att ta hand om honom.

Pojken, som kallas för Ingen, växer upp och får lära sig alla de speciella egenskaper som en levande människa måste ha för att överleva på en kyrkogård. Men han får aldrig lämna kyrkogården, för där ute i skuggorna slipar den onde mannen Jack sin kniv och väntar på att slutföra sitt uppdrag.

I rollen som pojken Ingen hörs 11-årige Edvin Ryding som tidigare synts ibland annat i ”Edvin Fröken Frimans krig”, ”Kronjuvelerna”, ”Mannen under trappan”, ”The Stig-Helmer Story” och ”Nobels testamente. Han var också med i förra årets  julkalender i Sveriges Radios ”Alla barnen firar jul” samt underbara ”Lars dagbok” som Unga radioteatern har sänt under våren.

Den onde mannen Jack spelas av Jonas Malmsjö , senast aktuell med hyllade ”Gertrud” på Dramaten. Dessutom medverkar bland andra  Ellen Rase Tivemark som Ingens vän Scarlett, Sten Ljunggren , Ia Langhammer , Nina Zanjani , Andreas T Olsson, Shebly Niavarani, Eva Melander, Emma Broomé samt barnen Felicia Dahlberg, Isak Monka och Markus Engdahl.

Dramaturg:   Doreen Kanter
Inspicient: Sven Philip
Ljud: Monica Bergmark och Erland von Heine
Musik: Andreas Söderström och Johan Berthling
Producent: Lena Öberg och Frida Derwinger
Dramatisering: Alex Haridi
Regi: Eva Staaf

Sändningstid:
Vardagar kl. 09.15-10.00, 30 juni – 9 juli i P1, samt åtta söndagar i rad med start den 6 juli 10.45 i P4.

Hela serien finns dessutom att höra på sverigesradio.se /ungaradioteatern och i appen Sveriges Radio Play. 

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: