Sveriges Radio paketerar om program till poddar i ny satsning

Martin Jönsson. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Martin Jönsson. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Sveriges Radio producerar några av de mest lyssnade poddarna i Sverige och innehar hälften av platserna på Itunes topp 40-lista. Nu tar Sveriges Radio steget vidare och gör poddar till en del av den övergripande digitala strategin. Redan nu finns exempelvis alla avsnitt av nya serien Mordutredarna på sverigesradio.se.

– Vår digitala strategi handlar om att göra det så enkelt som möjligt för publiken att lyssna: hur man vill och när man vill. Att förbättra poddutbudet, till exempel genom att göra fler avsnitt tillgängliga på en gång eller att paketera om radioinnehåll till format som möter lyssnarens behov, är en viktig del i den strategin. Vi ser också poddformatet som ett bra sätt att testa nya programformer, tilltal och ämnen, säger Martin Jönsson, digital direktör på Sveriges Radio.

Projektet startades i april och kommer pågå under ett år. Det innebär bland annat att Sveriges Radio producerar ”poddunikt” material, så kallade poddspecialer som kommer finnas på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

En ny poddredaktion har fått ansvaret att identifiera, ompaketera och marknadsföra material som passar som podd. Projektbeställare är Ulf Reneland och redaktör Elin Claeson.

Några av sommarens poddsatsningar är Mordutredarna, Ridpodden och Kökshistorier – tio kortdokumentärer.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad vi kan åstadkomma när det gäller att skapa helt nya programformat och samlingar av redan sänt material. Vi vet att det finns många bra idéer på poddområdet, men det är först nu vi kan ge dem en ordentlig chans att nå ut, säger Ulf Reneland, projektbeställare.

Podd är ett samlingsnamn för att lyssna på radio digitalt. En podd kan laddas ned eller strömmas via olika plattformar som webb och appar eller portaler som Itunes.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: