Medieutveckling 2014

grn1Man kan se på medieutvecklingen på flera olika sätt. Ett sätt är det som Jesper Strömbäck skriver om i första kapitlet i rapporten, den paradoxala medieutvecklingen, där tillgången till medier blir en allt viktigare demokratifråga. I ett medielandskap där utbudet växer och tillgången till medier ökar kan varje individ själv välja både vilken information man tar del av och vilken man väljer bort.

Även skillnaderna mellan de olika åldersgruppernas mediekonsumtion blir allt tydligare. Av de traditionella medierna är det radio och dagstidningar som haft svårast att fånga den unga publiken. Konsumenterna har inte börjat använda mer tid åt medier vilket ökar till ökad konkurrens mellan olika medier. En tydlig trend är att den tid som används spenderas i allt högre utsträckning på internet. Det innebär att även de traditionella medierna konsumeras i allt högre utsträckning på nätet.

En annan aspekt av medieutvecklingen är att konsumenternas ökade möjligheter att själva styra över sin mediekonsumtion förändrar villkoren för alla aktörer på mediemarknaden. På en marknad där utbudet av olika aktörer är nästintill obegränsat blir innehållet den viktigaste konkurrensfaktorn. De förändrade konsumtionsmönstren avspeglar sig också i hushållens utlägg för medier. Aktuella undersökningar visar att de svenska hushållens utgifter för digitala medier kraftigt överstiger dem för tryckta medier.

Källa:  Myndigheten för Radio och TV

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: