Musikhjälpen 2014: Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv

Musikhjälpens insamling 2014 går till kampen mot att stoppa spridningen av hiv. Foto: Mikkel Østergaard/TT

Musikhjälpens insamling 2014 går till kampen mot att stoppa spridningen av hiv. Foto: Mikkel Østergaard/TT

Musikhjälpens insamling 2014 går till kampen för att stoppa spridningen av det livshotande viruset hiv. Varje dag smittas 6000 personer med hiv och en stor del av dem är under 15 år. Förra året dog ungefär 1,5 miljoner i aids men med tillgång till bromsmediciner och rätt information kan spridningen av hiv bromsas ytterligare. Som en del i Musikhjälpens satsning har UR tagit fram ett utbildningsmaterial för att hjälpa lärare att ta upp årets tema i sin undervisning. Musikhjälpen 2014 direktsänds från den nya värdstaden Uppsala med start måndag 8 december klockan 22:00.

En majoritet av världens hiv-positiva lever i länderna söder om Sahara och kvinnor och flickor är extra utsatta på grund av sin låga ställning i många länder. De tvingas ibland byta till sig mat och pengar mot sexuella tjänster och det händer att de smittas när de utsätts för sexuella övergrepp. Dessutom föds flera miljoner barn med hiv och många tvingas se sina föräldrar dö i aids.

– Att stoppa spridningen av hiv är FN:s sjätte milleniemål och lyckligtvis har utvecklingen gått framåt. Sen mitten av 2000-talet har antalet som får hiv minskat med nästan hälften men trots det är aids fortfarande den infektionssjukdom som orsakar flest dödsfall i världen. Det vill vi försöka ändra på i Musikhjälpen, säger Julia Blomberg , projektledare för Musikhjälpen.

Kunskapsbrist om sjukdomen och hur man skyddar sig vid sex samt begränsad tillgång till preventivmedel är vanliga orsaker till varför hiv sprids. Men med hjälp av bromsmediciner, preventivmedel, information och hiv-test kan många liv räddas. Därför går årets insamling av Musikhjälpen till att stoppa spridningen av hiv.

Exempel på vad pengarna kan räcka till

• 50 kronor kan räcka till bromsmedicin i en månad i länderna söder om Sahara där flest med hiv lever.
• 100 kronor kan räcka till två års förbrukning av preventivmedel.
• 200 kronor kan räcka till att 25 blivande mammor får testa sig för hiv.

UR gör utbildningsmaterial och dokumentär

Precis som i fjol har UR i år tagit fram utbildningsmaterial för att underlätta för lärare att prata om årets tema i skolan. Materialet är anpassat för högstadiet och gymnasiet och innehåller bland annat fakta och övningar för att sprida kunskap om hiv. Nytt för i år är att UR också producerat en dokumentär som kommer sändas i SVT under hösten. I den både känslosamma och hoppingivande dokumentären får vi följa nio personer från olika delar av världen som öppenhjärtigt berättar om hur det är att leva med ett dödligt virus i sin kropp.

– Det finns okunskap bland svenska ungdomar om hur hiv sprids och vad skillnaden egentligen är mellan hiv och aids. Dessutom är det många av de som lever med hiv, både i Sverige och globalt, som inte vågar vara öppna med att de är hiv-positiva på grund av att det fortfarande är en ganska tabubelagd fråga. Därför är det så himla viktigt att uppmärksamma frågan i Musikhjälpen, inte bara under de 144 timmarna i buren utan även nu i höst när lärare kan använda vårt utbildningsmaterial i sina klasser, fortsätter projektledaren Julia Blomberg .

Musikhjälpen 2014 äger rum 8-14 december. Vilka som blir årets programledartrio presenteras under hösten.

Läs mer om årets insamlingstema på www.musikhjälpen.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: