du läser...
Ny radio - Norden

Teracom köper FM-sändare från GatesAir

Per Gunnarsson Borgå, produktchef Radio på Teracom

Per Gunnarsson Borgå, produktchef Radio på Teracom

Teracom som driver och äger det nationella radionätet i Sverige har beslutat att GatesAir blir huvudleverantör av FM-sändare.

– Teracom investerar kontinuerligt i FM-nätet för att reparera och byta ut åldrande utrustning. Den nya sändargenerationen från GatesAir kommer att effektivisera denna hantering, säger Per Borgå, produktchef för radio på Teracom.

Teracoms årliga underhållsåtgärder för FM-radio omfattar bland annat utbyten av radiolänk, distributionsutrustning, datakomutrustning, antenner, FM-sändare och underhåll av master och byggnader. Sammantaget en omfattande verksamhet för att hålla över 600 FM-sändare i gott skick så att Sveriges Radios program kan tas emot av 99,8 procent av befolkningen.

Avtalet med GatesAir innebär att de årliga underhållsåtgärderna avseende FM-sändare kan fortgå med en ökad kostnadseffektivisering som bland annat bättre övervakning medger. I ett första steg kommer ett 50-tal FM-sändare i landet att bytas ut mot nyare utrustning. 

Välkomnar digitaliseringen

– Teracom välkomnar en digitalisering av radion i Sverige och förordar ett snabbt släckningsdatum. En övergång till DAB+ skulle innebära minskade kostnader för investeringar och underhåll, något som våra kunder kan dra nytta av i form av besparingar relativt vad de betalar för FM idag. Samtidigt inser
vi att den analoga FM-radion kommer leva många år till parallellt med det nya. Då gäller det att vi kan leverera ett kostnadseffektivt och väl fungerande nät till programbolagen under hela den perioden, säger Per Borgå.

Utbytet av FM-sändare påbörjas under första kvartalet 2015. De sändarstationerna som uppgraderas i den första utbyggnadsfasen är Borås, Bäckefors, Emmaboda, Eskilstuna, Finnveden, Gällivare, Jönköping, Malmö, Motala, Oskarshamn, Storuman, Uppsala, Vännäs och Ystad. Därefter är planen att under 2015 och 2016 gå vidare med modernisering av övriga stationer som idag har åldrade FM-sändare.

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: