Ola Salos rockopera KULT i P2 i jul

Ola Salo i en SR-studio.Foto: Malin Flodén

Ola Salo i en SR-studio.Foto: Malin Flodén

Den 20 december sänds Ola Salos musikdramatiska originalverk KULT i P2 Live. Rockoperan, som Ola Salo skrivit och komponerat för Sveriges Radio, hade premiär i P1 och P2 hösten 2013. KULT är en berättelse om svek, kärlek och mörka hemligheter i en svensk småstad. Musiken framförs av några av landets främsta sångare inom pop- och operavärlden samt av Radiokören och Sveriges Radios Symfoniorkester.

– Kult är det mest omfattande projekt jag nånsin jobbat med. Samtidigt är det bland de roligaste arbeten jag fått vara med om. Fröet till berättelsen hade jag haft i många år och det var svindlande att slutligen få höra den, och dess karaktärer, komma till liv genom radioteaterns magi, säger Ola Salo.

I de tre huvudrollerna hörs sångarna Noonie Bao , Ole Bang, och Paula Santa Eufemia . Karaktärsrollerna sjungs av Sven-Bertil Taube, Marcus Jupither, Anne-Lie Rydé, Markus Krunegård, Solgerd Isalv och Niklas Hjulström . Medverkar gör även Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören.

KULT hade premiär i P1 och P2 hösten 2013 och Svenska Dagbladet beskrev det som ”ett lyckat förstlingsverk”. Verket bygger på en originalberättelse av Ola Salo och Viktor Björnberg. Jonas Nydesjö har arrangerat och dirigerat symfoniorkesterdelarna. För regin står Radioteaterns Marie Wennersten.

– Det gjorde mig glad när lyssnare hörde av sig och sa att de kände igen de Sturm und Drang-känslor som man hade i den där åldern som huvudpersonerna är i, 17-18 år. Vi ville att KULT snarare än att tala om de ungas känslor, skulle tala med deras röster, vara lojalt med det i dem, och i oss, som vill allt, säger Marie Wennersten.

Handlingen i korthet
Elin och Märta går tredje ring på gymnasiet i den lilla svenska domkyrkostaden Segerstad. Elin, som är dotter till Domprosten, är en poetiskt begåvad tjej som känner sig udda och understimulerad.

När de av Lärarinnan får i uppgift att skriva om en 1800-talspoet uppfinner Elin och Märta en skald som de ger namnet Sander, och lyckas lura alla att han har funnits och levt just i deras stad. Som ”bevis” använder de en dikt på en gammal lapp de funnit i biblioteket.

Maktens män på orten ser stora möjligheter att använda sig av det återupptäckta diktargeniet i profileringen av orten. Rektorn har dessutom dolda motiv till att understödja lögnen eftersom han känner till hemligheten bakom dikten de hittat och vet att den sanna historien bakom den skulle äventyra hans ställning.

Insatserna höjs och när det börjar kännas farligt drar sig Märta ur men Elin får ny drivkraft att hålla lögnen vid liv när den lokala rockartisten Hannes börjar intressera sig för Sander – och Elin. Dramat går mot en oundviklig katastrof där inte bara Elins lögn, utan även andra djupare och mörkare lögner som orten ruvar på ska komma att uppdagas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: