du läser...
Ny - SVT

Det gamla året rings ut med ny recitatör

svt_loggaJan Malmsjö har läst Alfred Tennysons ”Nyårsklockorna” på Nyårsafton de senaste tolv åren, från 2001 till 2013. Därmed tangerade han Jarl Kulles rekord, som läste från 1983 till 1996. Nu tackar han för sig och lämnar över reciterandet till Loa Falkman, som läser den klassiska Tennyson-dikten från Sollidenscenen, en tradition som SVT hållit sedan 1976.

– Det har varit en ära att få ha en så framstående skådespelare hos oss varje nyårsafton, säger Skansenchefen John Brattmyhr. Vi är djupt tacksamma för hans insats genom åren och vi välkomnar Loa Falkman som en värdig efterträdare.

– Det känns högtidligt att få fortsätta denna tradition att ringa in det nya året från Skansen med hela svenska folket, säger Loa Falkman om det unika uppdraget.

Jan Malmsjö uppskattar också valet av efterträdare:

– Jag tycker det är roligt det här med Loa! Vi har arbetat tillsammans på Operan och vi kan inte spela mot varandra utan att brista ut i skratt. Jag säger nu som vi sa till varandra på Operan: Toj! Toj! Toj!

Att vaka in nyåret är en tradition från början av 1900-talet. Radion började med klockringning redan 1927 och från 1950 kommenterade den omåttligt populäre Sven Jerring inringningen av alla Sveriges domkyrkoklockor som markerade tolvslaget. SVT sänder nyårsfirandet på Skansen med uppläsning av Alfred Tennysons ”Nyårsklockorna” som stående inslag sedan 1976.

Nyårsklockans uppläsare sen 1977:
Georg Rydeberg 1977 – 1982
Jarl Kulle 1983 – 1996
Margaretha Krook 1997 – 2000
Jarl Malmsjö 2001 – 2013
Loa Falkman 2014 –

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: