du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Historieätarna firar jul i tusen år.

Historieätarna firar jul i tusen år. Foto: Malin Eirefelt.

Historieätarna firar jul i tusen år. Foto: Malin Eirefelt.

På Annandagen kl 20.00 i SVT1 sänds Historieätarna firar jul . Under sju dagar äter programledarparet Lotta Lundgren och Erik Haag sig igenom Sveriges historia med start år 1000.

”Julen är vår absolut viktigaste högtid, ingen annan kommer ens i närheten. I det här programmet berättar vi Sveriges historia genom julen, men vi försöker också gå till botten med vad julen är för någonting”, säger Karin af Klintberg, seriens producent.

Bland mycket annat ställs Lotta och Erik inför utmaningar som att slakta julgrisen, fira jul med döda släktingar, bada julbad, fira norén-jul och att fly julen.

”Vi har gjort nedslag i julens traditioner – höjdpunkter som smärtpunkter. Varför älskar vi julen så mycket? Och varför är den kärleken vanligtvis helt och hållet obesvarad?”, säger Lotta Lundgren.
Men framför allt är programmet naturligtvis en orgie i julbord av de mest skiftande slag. Och den som väntar sig en kavalkad av oväntade inslag och kulinariska tveksamheter kommer inte behöva bli besviken.

”Precis som allt annat i vår svenska kultur har julen alltid varit i ständig förändring. Man kan säga att programmet är en retsam julhälsning till dom som tror att svensk kultur är någonting vi kan konservera genom att dra upp gränser mot andra kulturer”, säger Erik Haag.

I det här programmet ska vi undersöka vad jul egentligen är för någonting.  och kommer visa hur våra svenska jultraditioner alltid skiftat med tid och ideal.” säger Karin af Klintberg, seriens producent.

Lotta Lundgren: ”Jag åt så mycket julbord att jag fick feber. Det var dumt.” Historieätarna firar jul.

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: