du läser...
Pr - Sveriges Radio

Julhelgen i P4 med Lena Nyman och Birgitta Stenberg

författaren Birgitta Stenberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

författaren Birgitta Stenberg. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

I julhelgen sänder P4 två nya program i serien Svenska ikoner . På juldagen porträtteras Lena Nyman i ett program där barndomsvännen Kristina Lugn och parhästen Börje Ahlstedt även medverkar. På trettondagen berättar Birgitta Stenberg om sitt författarskap och liv för Amanda Ooms.

Juldagen den 25 december sänder P4 programmet Svenska ikoner – ett porträtt av skådespelaren Lena Nyman av Karin Andersson.

– Hon kom ju jämt försent till lektionerna och så hade hon alltid med sig ett stort glas vatten, ett rör med treocomp, en stor kopp kaffe med mjölk och två paket röda Prince som hon rökte av oavbrutet, berättar kollegan Börje Ahlstedt.

– När man spelar med en briljant skådespelare behöver man inte jobba, det faller av sig själv. Hon var ett geni och otroligt fräck och rolig att vara med. Men hon var också en ensam människa som hela tiden jagade efter något, det fanns ett hål som skulle fyllas, fortsätter Börje Ahlstedt .

Pia Johansson var en av Lena Nymans första elever på scenskolan.

– ”Det heter huvve!”, gastade hon till oss när vi uttalade ‘huvud’ i en pjäs som handlade om arbetarklassen. Hennes känsla för text var otrolig. Hon var oerhört noggrann och kunnig. Inte alls nån tramsig hoppetossa som en del har framställt henne som, säger Pia Johansson .

I programmet medverkar också Kristina Lugn som känt Lena Nyman ända sen de gick i flickskola tillsammans på 60-talet. Hon specialskrev flera roller till Lena  Nyman och det var på hennes ”Teater Brunnsgatan 4” som Lena Nyman gjorde några av sina absolut sista föreställningar.

På trettondagen 6 januari samtalar Amanda Ooms med författaren Birgitta Stenberg om bland annat livets och författarskapets labyrinter, om att välja vilken historia man ska berätta och vilken man ska lämna till glömskan.

– Nu kan man ju inte veta, en sanning är alltid subjektiv, vad som är sanning för mig kanske inte är det för någon annan, men jag har beskrivit den sanning jag har upplevt som jag ser den, och som jag inte kan se på något annat sätt, berättar Birgitta Stenberg.

Förutom sitt författarskap verkade Birgitta Stenberg under sitt rika liv som illustratör, tolk, jobbade på UD, spelade teater och körde racerbil på Sicilien. Hon avled i slutet av sommaren 2014.

Birgittas böcker har sin utgångspunkt och kärna i historier som hänt i och kring hennes liv, och sättet hon skrev på träffade Amanda Ooms rakt i hjärtat som ung kvinna.

– Hennes varma och skarpa åsikter om kärleken, kvinnans perspektiv och Europas poetiska jaktmarker fick mig att resa ner till den lilla ön Åstol, i Bohuslän och besöka den då 78-åriga författaren i hennes hus, säger Amanda Ooms .

Sändningsdatum:
Svenska ikoner : Lena Nyman sänds 25 december kl. 11.03-12.00 i P4
Svenska Ikoner : Birgitta Stenberg sänds 6 januari kl. 10.03-11.00 i P4
Programmen kan höras i efterhand på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Svenska ikoner  produceras av produktionsbolagen Munck och Filt 

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

%d bloggare gillar detta: