du läser...
Ny - Sveriges Radio, Ny radio - Norden

Cilla Benkö om digitalradio: ”Nu är det dags för politikerna att bestämma sig”

I går överlämnade regeringens branschsamordnare Nina Wormbs sin utredning om övergången från FM till marksänd digitalradio till kulturministern.

– Nu är dags för politikerna att slutgiltigt bestämma sig. Inom radiobranschen är vi överens om att även radions marknät behöver digitaliseras, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Nina Wormbs föreslår att Sveriges Radio och den kommersiella radion samtidigt lanserar marksänd digital radio i Sverige med start vid årsskiftet 2016-2017. Enligt utredningen skulle radiobranschen kunna lämna FM år 2022 om vissa villkor är uppfyllda under 2020.

– Sveriges Radio är ett av de radiobolag i Europa som spelar störst roll när det gäller att via vårt innehåll göra en oerhörd samhällsnytta och spela en avgörande roll för en väl fungerande demokrati. Lägg därtill att Sverige strävar efter att vara en ledande IT-nation. Ska vi fortsätta att kunna leva upp till dessa båda ambitioner så krävs det att denna viktiga infrastruktursatsning nu blir verklighet och att Sveriges Radio får de förutsättningar som krävs för att satsningen ska bli lyckad. Beslut som enbart politikerna kan fatta, säger Cilla Benkö.

– Parallellt satsar vi nu på att utveckla vårt innehåll i de smarta mobiltelefonerna. Det finns ingen motsättning mellan behovet av ett digitalt marknät och ett starkt digitalt utbud i mobilen. Marknätet behövs för att enkelt kunna nå hela det svenska folket med viktig information och för att publiken ska kunna ta del av radio utan att behöva betala extra avgifter till operatörer och leverantörer. Det blir samma förutsättningar för alla. Det är också så att marksänd digitalradio skulle innebära ett mervärde för publiken i form av fler kanaler och en större mångfald i utbudet, säger Cilla Benkö.

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

One thought on “Cilla Benkö om digitalradio: ”Nu är det dags för politikerna att bestämma sig”

  1. Alla länder med DAB+ brottas med att få analoga stationer över till DAB+. DAB+ brottas med problemet med få lyssnare per station, Dålig täckning, dåligt ljud. Högre hastighet, mindre antal stationer per MUX. Konkurrensen hårdare. mer lönsamt med analog radio. DAB+ har bara 20 – 25 % lyssnare och analog 75 % efter 20 år. FM bandet har massor av luckor för nya FM-sändare och de frekvenser som blir lediga i Sverige när SR SBS MTG släcker kan bli nya fria 100 % lokalradio.Det är 1000-tals frekvenser. Hela AM bandet ledigt för närradiostationer som vill ha egen frekvens utan att dela med andra och nya 100 % lokalstationer med upp till 1 kW- 10 kW. Släcker man FM/AM minskas yttrandefriheten i landet. Det finns även många lediga DAB+ lokaltillstånd ledigt. Ca 150 lediga närradiofrekvenser att köra reklamradio över, men inget intresse. Det finns bara en marknad för 5 – 7 nationella kommersiella DAB+ stationen. Resten blir miljardförlust.

    Posted by Roy Sandgren | 2 december, 2014, 10:42

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: