Ny version av Pippi Långstrump sänds i jul

En nyrestaurerad version av Pippi Långstrump, tv-serien från 1969, sänds i jul i Barnkanalen. Serien bygger på Astrid Lindgrens böcker och för regin står Olle Hellbom. 

I denna version av tv-serien Pippi Långstrump har originalbanden noggrant restaurerats, vilket ger en förbättring av ljud- och bildkvalitén.

Varje enskild rulle har först tvättats för att få bort så mycket av damm och smuts som möjligt. Sedan har den scannats och manuellt behandlats sekund för sekund för att få bort både kvarvarande skräp och repor. Även ljudfilerna har bearbetats för att återigen bli knasterfria samtidigt som de har omvandlat till 5:1-ljud för att på så sätt skapa mer rymd.

– Vi har även jobbat hårt med ljussättningen och färgåtergivningen, målet har varit att få till ett resultat som liknar det ursprungliga. Däremot har vi inte gjort något som ska förändra den tidskänsla som finns i serien. Det enda vi har gjort är att ibland zooma in något i bilden för att ta bort de vinjetteringar som dåtidens objektiv gav, säger Jan Lundqvist som tillsammans med Björn Westergård har ansvarat för bildbearbetningen.

Som vanligt när Tommy och Annika är på väg hem från skolan, går de förbi Villa Villekulla. Och som vanligt säger de ”Tänk om det kunde flytta in någon där, någon som hade barn”. Den här dagen ser de plötsligt någon röra sig därinne – en gullig liten apa! På verandan står en prickig häst, och inne i huset ligger det någon och sover med fötterna på huvudkudden. Från den dagen blir inget sig likt för Tommy och Annika.

I rollerna:
Inger Nilsson (Pippi Långstrump)
Maria Persson (Annika)
Per Sundberg (Tommy)
Margot Trooger (Fröken Prysselius)
Paul Esser (Blom)
Hans Clarin (Dunder-Karlsson)
Ulf G Johansson (Polis Kling)
Göthe Grefbo (Polis Klang)
Fredrik Ohlsson (Herr Settergren)
Öllegård Wellton (Fru Settergren)
Beppe Wolgers (Pippis pappa)

Författare: Olle Hellbom och Astrid Lindgren.
Kompositör: Georg Riedel och Jan Johansson.

Del 1 av 13. Pippi flyttar in i Villa Villekulla. Som vanligt när Tommy och Annika är på väg hem från skolan, går de förbi Villa Villekulla. Och som vanligt säger de ”Tänk om det kunde flytta in någon där, någon som hade barn”. Då ser de plötsligt någon röra sig därinne – en gullig liten apa! På verandan står en prickig häst, och inne i huset ligger det någon och sover med fötterna på huvudkudden. Från den dagen blir inget sig likt för Tommy och Annika. Regi: Olle Hellbom. I huvudrollerna: Inger Nilsson, Maria Persson och Pär Sundberg. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: