du läser...
Ny - TV 4 / Sjuan

TV4 och Kalla fakta värvar två av Sveriges tyngsta grävreportrar

Nicke Nordmark och Hasse Johansson , Foto: Johan Sandberg

Nicke Nordmark och Hasse Johansson , Foto: Johan Sandberg

Nicke Nordmark och Hasse Johansson från SVT:s Uppdrag granskning blir från och med nästa säsong en del av Kalla faktas redaktion. Nicke Nordmark även i rollen som programledare.

– Årets bästa julklapp. Nicke och Hasse har gedigen erfarenhet av undersökande journalistik och många bra tankar kring konsten att berätta en historia, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4.

Nicke Nordmark och Hasse Johansson arbetar i dag på SVT:s Uppdrag granskning. De har tillsammans gjort ett antal uppmärksammade och prisbelönta reportage. Bland annat ”Den andra våldtäkten”, om de omtalade våldtäkterna i samhället Bjästa, ett program som fick Stora Journalistpriset i klassen ”Årets avslöjande” 2010 och utmärkelsen ”Årets granskning” när TV-priset Kristallen delades ut samma år.  De har också gjort ”Män som näthatar kvinnor”, en granskning som på ett helt nytt sätt visade det skrämmande näthatet och dess effekter.

Värvningen är en del av TV4:s ambition att lägga mer kraft på undersökande journalistik.

– Det finns många aktörer idag som är snabba på att sprida egna och andras nyheter i flödet och genom sociala medier. Färre har resurser att lägga på fördjupning. Här har vi som stor aktör ett viktigt uppdrag. Kalla fakta är dessutom ett av TV4:s starkaste varumärken. Vintern 1991 sändes det första programmet med Jan Guillou som programledare. Nu ska vi utforska hur vårt klassiska grävprogram kan växa på nya sätt. Det känns otroligt kul att få med Nicke och Hasse på den resan, säger Viveka Hansson.

Anders Oxelström är chef för nyheterna och Kalla fakta på Nyhetsbolaget, som producerar programmen.

– Med Nicke Nordmark och Hasse Johansson stärker vi vår redaktion på bästa tänkbara sätt. De är varmt välkomna till en grupp kompetenta och trevliga kollegor. Det här ger oss nya möjligheter att fortsätta utveckla Kalla faktas innehåll och form, och inte minst relationen till tittarna. Kalla fakta vill vara nära publiken. Det vill Nicke och Hasse också, vilket löper som en röd tråd i deras gedigna, jordnära och angelägna journalistik.

Nicke Nordmark och Hasse Johansson kommer att fortsätta bo i Luleå.

– Det finns fördelar med att ha medarbetare på fler orter än bara i Stockholm. Det vidgar perspektiven och berikar vår grävande journalistik med fler bilder, röster och berättelser, säger Anders Oxelström.

Kalla fakta har under 2014 sänt flera uppmärksammade granskningar. Avslöjandet om pappersjätten Stora Ensos barnarbete i Pakistan ledde till att Stora Ensos vd tvingades sluta, och att flera tunga investerare flydde bolaget. Programmet nominerades till tv-priset Kristallen. Även specialgranskningen av vårdkarusellen ledde till starka känslor och politisk debatt. Under hösten kunde Kalla fakta också avslöja hur bilverkstäderna systematiskt och utan skrupler lurar skjortan av kunderna, och hur klädjätten H&M samarbetar med storföretagare i Etiopien som anklagas för grova brott mot landets ursprungsbefolkning.

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: