Premiär för miljödokumentärserien Years of living dangerously på Discovery Channel

Harrison Ford i avsnitt 1.  Foto: The Years Project/SHOWTIME.

Harrison Ford i avsnitt 1. Foto: The Years Project/SHOWTIME.

2014 var det varmaste året sedan 1880. Det berättade NASA när årets data insamlats och analyserats. Dessutom var det tionde året i rad med konstant stigande temperaturer. Många av världens ledande forskare har lyckats hitta bevis för att människornas utsläpp av koldioxid driver utvecklingen med klimatförändringar, torka och stormar som följd. Trots detta förnekar många av världens ledande politiker mänsklig påverkan som faktor i klimatförändringarna.  I första avsnittet av nio följer vi med Harrison Ford till Indonesien, skådespelaren Don Cheadle undersöker torkan i Texas och New York Times-journalisten Thomas L. Friedman som reser till Syrien.

Dokumentärserien Years of living dangerously är en Emmyvinnande specialserie som tacklar en av mänsklighetens stora utmaningar under modern tid – klimatförändringar.

Dokumentärserien undersöker människornas negativa inverkan på klimatet genom kända miljöförespråkare som skådespelarna Harrison Ford, Jessica Alba, Don Cheadle, Matt Damon, America Ferrera, Michael C. Hall och Arnold Schwarzenegger. Bland guiderna finns även kända journalister som New York Times-krönikören Mark Bittman, CBS 60 minutes-Lesley Stahl och Pulitzer prize-vinnaren Thomas L.Friedman som bidrar till detta grandiosa projekt. Korrespondenterna ger oss unik insikt i de olika miljöproblem som direkt kan härledas till människornas liv och träffar både kända miljökämpar, världens ledande experter och mäktiga klimatförändringsförnekare.

I dokumentärserien granskas och diskuteras fenomen som skogsbränder i Nordamerika, stormen Sandy och dess politiska efterspel, inbördeskriget i Syrien, skövlingen av skogar i bla Indonesien i jakt på palmolja, en hotande oljerush i de arktiska haven och mycket mer.

I första avsnittet träffar vi skådespelaren Harrison Ford som har ett långt och outtröttligt engagemang i miljöfrågor. Han är nyfiken på vilka faktorer, förutom fossila bränseln, som ger den drastiska utveckling i klimatförändringar som vi ser i världen idag. Hans fråga tar honom vidare till Indonesien, som är en av de platser där den aggressiva skogsavverkningen och jakten på palmolja förbrukar världens lungor.

Vi följer dessutom skådespelaren Don Cheadle som reser till Plainview, Texas där torkan är extrem. Don träffar boskapsbönder som får sälja sina hjordar för att de saknar foder och arbetslösa som ber om regn, så att deras arbetsplats ska öppna igen. Don träffar miljöexperten Katharine Hayhoe som tack vare sin expertis, sin uppväxt i Texas och sin kristna tro har specialiserat sig på att nå fram till de mest inbitna förnekare av växthuseffekten.

Dessutom följer vi med New York Times-journalisten Thomas L. Friedman till Syrien där han undersöker om torkan var inledningen till revolutionen som blev till inbördeskrig.

Dokumentärserien är producerad av bland annat filmregissörerna James Cameron och Jerry Weintraub samt Arnold Schwarzenegger för Showtime av Roaring Forks Films.

Premiär torsdag 19 februari 22.00, serien sänds i nio delar på torsdagar 22.00 på Discovery Channel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: