du läser...
Ny radio - Norden

Podcastreklam mer effektiv än radioreklam

cropped-old_radio.gifPodcasten har under det senaste åren befäst sin ställning på den svenska marknaden, både bland lyssnarna, men även som ny reklamkanal. Jämfört med radion har podcasten dubbelt så bra avsändarkoppling och två till fyra gånger bättre genomslag bland lyssnarna. Det visar en Nepa-undersökning gjord på uppdrag av Acast som idag distribuerar några av Sveriges mest välkända poddar.

Det är analysföretaget Nepa som på uppdrag av Acast har undersökt vilken effekt olika kampanjer har på podcastlyssnare respektive radiolyssnare. I undersökningen fick lyssnarna i respektive grupp bland annat ange vilka företag de trodde stod som avsändare för utvalda kampanjer. Dubbelt så många podcastlyssnare kunde uppge rätt avsändare jämfört med antalet radiolyssnare.    

– De flesta podcastlyssnare är aktiva lyssnare som har valt när och var lyssningen ska ske, medan radiolyssnarna oftast är passiva och lyssnar på radio medan de gör någonting annat. Detta påverkar självklart mottagandet av information, säger Ali Piltan R & D Manager, på Nepa.

I undersökningen fick lyssnarna även ange hur de påverkades av kampanjerna, bland annat genom att svara på vilken nyfikenhet kampanjerna väckt och om de efter ha hört kampanjerna blev sugna på att prova eller köpa produkterna. Även här visade sig kampanjerna få drygt två till fyra gånger så stort genomslag bland podcastlyssnarna.

– Den här undersökningen ger en bra indikation på att podcasts är en reklamkanal att räkna med. Innan acast lanserades var det svårt att arbeta med annonsering i podcasts, framförallt vad gäller att integrera reklam på ett transparent och trovärdigt sätt men också vad gäller möjligheterna att skapa intäkter för podcastarna och en rimlig effektmätning för annonsörerna, säger Öjje Holt, kommersiell chef på Acast.

Med möjligheten att addera länkar, videoklipp och bilder direkt till podcastflödet har Acast skapat en ny mediekanal för podcasts som skapar mervärde för lyssnare, podcastare och annonsörer. I dag är några av Sveriges mest välkända podcastare knutna till acast, däribland Värvet och Lundh.

Acast-appen finns att ladda ner från Appstore, Google Play och www.acast.com .

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: