Första dokumentären om attentatet den 14 februari

I dokumentaren "13 timer" tager DR dig med på Omar el-Hussains rejse - og ser på det Danmark han efterlod.  Foto: Framegrab

I dokumentaren ”13 timer” tager DR dig med på Omar el-Hussains rejse – og ser på det Danmark han efterlod.
Foto: Framegrab

13 timer, som rystede Danmark: Den 14. og 15. februar 2015 greb den 22-årige Omar el-Hussein til våben. Hvad fik en ung dansk mand til at begå et attentat mod sine egne landsmænd? Og hvad siger det om det danske samfund?

I dokumentaren ’13 timer’ tager DR2 seerne med på Omar el-Husseins rejse – og ser på det Danmark, han efterlod. Ved hjælp af øjenvidner, politiet, erfaringskilder samt kulturelle – og politiske ledere søger DR2 svaret på, hvad angrebet betyder for vores land – og for verdenerne i vores land. Hvordan heler vi sårene og sikrer, at det ikke sker igen?

Øjenvidners beretning
Efter hektisk pressedækning og debat samler dokumentaren ’13 timer’ trådene. Tempoet sættes ned i historien, der starter med skuddene ved Krudttønden og slutter med drabsmandens egen død 13 timer og 27 minutter senere. Øjenvidner tager os med tilbage og fortæller åbenhjertigt, hvordan Omar el-Hussein har ændret deres liv og ifølge dem – Danmark – på godt og ondt.

Hændelsen vækker også eftertanke og selvransagelse hos de ansvarlige kulturelle og politiske ledere. Imam Fatih Alev, talsmand for det jødiske samfund Dan Rosenberg Asmussen, justitsminister Mette Frederiksen og social- og integrationsminister Manu Sareen optræder også i dokumentaren.

Her giver de deres bud på hændelsens betydning for deres samfund. Dertil forsøger erfaringskilder, som Omar el-Husains fængselsimam Waseem Hussain og mentor for unge udsatte Rassan Mureb at gå bag om begivenhederne for at søge svaret på, hvorfor en ung dansk-muslimsk mand ender som drabsmand.

Uenighed om løsninger
Men dokumentaren ’13 timer’ tegner der sig også et konfliktfyldt billede af handlingens efterspil. Blandt andet fortæller imam Fatih Alev, at vi skal tage ved lære af den måde, de radikaliserende kræfter i Hizb ut- Tahrir bruger for at få fat i de unge. En udmelding som social- og integrationsminister Manu Sareen tager stærk afstand fra.  Derfor rejser dokumentaren spørgsmålet om, hvordan vi kan rykke sammen og trække i samme retning, når kulturelle og politiske ledere fortsat er så uenige om løsningerne.

16 dage efter skud mod Krudttønden sender DR2 dokumentaren ’13 timer’ tirsdag den 3. marts klokken 20.45.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: