du läser...
Ny -Yle

Yle skapade tvåspråkig nyhetsredaktion i Vasa

Yle skapade tvåspråkig nyhetsredaktion i Vasa, Bild: Yle/Linda Haglund

Yle skapade tvåspråkig nyhetsredaktion i Vasa, Bild: Yle/Linda Haglund

Yle Österbottens och Yle Pohjanmaas redaktioner har flyttat ihop i ett nytt gemensamt nyhetslandskap i Vasa. Den tvåspråkiga nyhetsdesken stärker den nya arbetskulturen på Yle i Vasa och samtidigt på hela Yle, där arbetet löper smidigt på två språk. Redaktionerna har redan länge haft ett intensivt samarbete, men de nya lokalerna gör det möjligt att samarbeta på helt nya sätt.

“Tack vare den tvåspråkiga nyhetsdesken kan de svensk- och finskspråkiga samarbeta på ett unikt sätt. Tillsammans kan vi snabbt jobba fram nya idéer och presentera fräscha synvinklar i nyhetsrapporteringen. När det gäller riktigt stora nyhetsrubríker kan vi ännu bättre än tidigare dela både information och arbete, på ett sätt som alla gynnas av”, säger Yle Pohjanmaas chef Hannele Haanpää-Holappa. “Dessutom lär vi oss det andra språket bättre och får tillsammans skapa en ny tvåspråkig redaktionskultur.”

Den gemensamma nyhetsdesken är effektiv och klok resursanvändning, och innebär ett nytt sätt att arbeta. Men organisationen och ansvarsfördelningen förblir den samma som tidigare.

“Yle har sparat och skurit ned i många år, samtidigt som folks medievanor har förändrats. Vi måste effektivera vårt arbete för att resurserna ska räcka till alla plattformer. Vi har kvar vårt utbud i radio och tv, men måste också finnas på webben”, säger Yle Österbottens chef Ulrica Lövdahl.

“Vi kan nu bättre än tidigare planera arbetsfördelningen för reportrar och fotografer på fältet. Allt video- och audiomaterial finns genast tillgängliga för alla, då redaktionen är gemensam, och det här ger snabbare, bättre och mera innehåll i alla medier”, berättar Minna Salomäenpää som är nyhetschef på Yle Pohjanmaa.

“Vi hoppas att vårt nya effektiva sätt att arbeta ska ge möjlighet att fokusera på nyheter där vi går på djupet och skapa en bättre journalistik”, säger Ulrica Lövdahl.

Ytterligare en orsak till att Yle Österbotten och Yle Pohjanmaa flyttade ihop i ett gemensamt nyhetslandskap var ett akut behov av renovering i Yles fastighet på Abborrvägen i Vasa. Huset har inte renoverats sedan det byggdes för 30 år sedan.

Det nya gemensamma nyhetslandskapet började byggas i oktober 2014 och de nya lokalerna invigs torsdagen den 5 mars.

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: