Internationella publikfavoriter när TV4-Gruppen dramasatsar i sommar

1864. Jakob Oftebro som Laust och Pilou Asbæk som Didrich.  Per Arnesen/TV4

1864. Jakob Oftebro som Laust och Pilou Asbæk som Didrich.
Per Arnesen/TV4

När de ljumma sommarkvällarna hägrar verkar vi svenskar vara mer benägna än någonsin att krypa upp i tv-soffan framför en bra serie. I sommar bjuder TV4 bland annat på det norska kriminaldramat Det tredje ögat och 1864, ett kritikerrosat kärleks- och krigsdrama om det dansk-tyska kriget.

– Sommaren är som gjord för spännande kriminalserier, därför har vi dramasatsat i år och vår sommartablå bjuder på flera internationella seriefavoriter, säger Josefine Tengblad, dramachef TV4. Vi har till exempel med oss norska kvalitetsdramat Det tredje ögat och har dessutom fått äran att sända danska storsatsningen 1864, en vacker och gripande historia om kärlek och krig.

Det påkostade kärleks- och krigsdramat 1864 blev flerfaldigt nominerad i 2015 års upplaga av Robert Awards – bland annat för bästa skådespelare och som bästa danska TV-serie, och serien är nordens hittills mest påkostade drama. För regi står den danske stjärnregissören Ole Bornedal och i rollerna ses bland andra Jens Fredrik Sætter- Larssen, Jakob Oftebro, Marie Tourell Søderberg, Nicolas Bro, Sidse Babette Knudsen, Søren Malling, Lars Mikkelsen och Søren Pilmark.

Från ett annat skandinaviskt land kommer Det tredje ögat, en norsk kriminalserie i tio delar där en kommissaries försvunna dotter får en central roll i handlingen. Serien har rosats av kritiker i sitt hemland och vunnit priser såsom det norska prestigepriset Gullruten.

TV4-Gruppens dramatablå i sommar

Det tredje ögat
Premiär i TV4 tisdagen den 23 juni klockan 21.00

Fyra och ett halvt år efter försvinnandet av kommissarie Viggo Lusts (Kyrre Haugen Sydness) dotter är ingenting sig likt. Vardagen lunkar på som vanligt, men inom Viggo verkar desperation efter att hitta sin egen dotter öka i takt med att han löser fler och fler fall. Får kommissarie Lust återförenas med sin dotter? Det återstår att se.

1864
Premiär i TV4 torsdagen den 25 juni klockan 21.00

I 1864 flyter blod under det rådande dansk-tyska kriget och de två bröderna Laust (Jakob Oftebro) och Peter (Jens Sætter-Lassen) tar värvning för att strida för sitt fädernesland. Det hela kompliceras av att de båda förälskat sig i sin gårdsherres dotter – och snart utspelas ett intensivt drama om krig, kärlek och makt. För regin står den kritikerrosade regissören Ole Bornedal. Serien var en stor framgång i Danmark DR och fick fantastiska recensioner i England, omnämnd bland annat som  “the Danish Gone with the Wind” (The Telegraph). Under fyra torsdagar i sommar får tittarna förkovra sig i denna nagelbitare.

Tyst vittne
Säsongsstart i TV4 fredag den 3 juli klockan 21.00

Ingen sommar utan ett brittiskt kriminaldrama. I Tyst vittne får tittarna följa det rättspatologteamet vid London University och deras nervkittlande mordutredningar där offrens kroppar bär hemligheter bara en riktigt dedikerad patolog kan avslöja. TV4 sänder just nu sjunde säsongen av serien – hela säsongen finns att hitta i TV4 Play.

Morden i Sandhamn
Reprisstart i TV4 söndag den 21 juni klockan 21.00

Baserad på Viveca Stens mordspäckade böcker om stockholmsskärgårdens sommarpärla har Morden i Sandhamn blivit en svensk favorit. Kriminalinspektör Thomas Andreasson (Jakob Cedergren) löser mord mitt i den svenska sommaridyllen Sandhamn och får oväntad hjälp av den juristen och sommargästen Nora Linde (Alexandra Rapaport). Deras samarbete leder till mer än vad någon av dem kunnat föreställa sig. I övriga framträdande roller ses Jonas Malmsjö och Anki Lidén.

Johan Falk
Reprisstart i Sjuan fredag den 21 augusti klockan 22.00

I början av serien flyttar Johan Falk (Jakob Eklund) flyttar hem till Göteborg efter att ha jobbat i fem år vid Europol i Haag. Han har fått en tjänst på den framgångsrika specialenheten GSI, Gruppen för särskilda insatser. Där ska han och hans kollegor punktmarkera den grova brottslighet som på senaste tiden eskalerat i Göteborg. Filmserien om Johan Falk bygger på verkliga polisfall.

Även TV4 Play har ett dramafyllt utbud i sommar med serier såsom Wallander säsong 2, Kommissarie Gently, Poirot, Dicte säsong 1 o

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: