du läser...
Ny - Sveriges Radio

SVT, Sveriges Radio och EBU uppmanar EU att anta tydlig reglering om nätneutralitet

Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Foto: Mikael Andersson/Sveriges Radio

Idag undertecknar SVT och Sveriges Radio tillsammans med public service-bolag från hela Europa en deklaration om behovet av en europeisk regleringom nätneutralitet. Vi uppmanar EU:s medlemsstater och institutioneratt besluta om ett gemensamt regelverk som långsiktigt säkrar ett fritt och öppet internet. Uppmaningen riktar sig inte minst till densvenska regeringen som borde vara särskilt skickad att ta en ledande roll när det gäller att skapa långsiktiga förutsättningar för ett öppet internet och yttrandefrihet.

Ytterst är det en demokratifråga att all trafik på internet har samma förutsättningar att nå fram till medborgarna. Debatten är aktuell, eftersom det i dagarna pågår förhandlingar mellan EUs institutioner och medlemsstater om att en garanti för likhet på internet i form av nätneutralitet bör slås fast i lag.

– Ett öppet, transparent och säkert internet är en grundpelare för yttrandefriheten, mediemångfalden och det demokratiska samtalet. Likaså möjliggör ett öppet internet en digital utveckling och innovation såväl för enskilda privatpersoner som små och stora företag, säger Hanna Stjärne, VD för Sveriges Television.

– För svensk public service är det oerhört viktigt att veta att vårt innehåll inte stoppas eller försämras av olika aktörer på sin väg till tittare och lyssnare. Innehåll ska inte diskrimineras eller prioriteras utöver vad som är absolut nödvändigt för att Internet tekniskt ska fungera. Ett tydligt och harmoniserat Europeiskt ställningstagande för nätneutralitet är nödvändigt för att säkra att innehåll kan spridas på ett jämlikt sätt, oavsett sändare och mottagare. säger Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio.

– Tryckfrihet och yttrandefrihet är en del av vårt kulturella arv och den har alltid utvecklats i takt med att nya medier tillkommer. Vi har en unik tryck- och yttrandefrihetsgrundlag som nästa år funnits i 250 år. Nätneutraliteten är en av dess moderna motsvarigheter och vi anser att Sverige borde sitta i förarsätet i den debatten, säger Hanna Stjärne.

EBU:s deklaration:

http://www3.ebu.ch/contents/news/2015/06/press-release-ebu-general-assemb.html

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: