Adam Tensta gör radio om framtidens Tensta

SR UrbaniaI SR Urbania är framtiden redan här. Året är 2030 och Tensta befinner sig inte längre i ytterkanten av tunnelbanelinjen. Nya hållplatser har tillkommit och fler miljonprogramsområden har byggts.

Radioprogrammet SR Urbania är gjord av artisten och musikproducenten Adam Taal, mer känd som Adam Tensta. Så här säger han själv om projektet:

– Det händer spännande saker när man får tillfälle att fantisera fritt om en verklig plats. Saker blir möjliga och själva fantasin blir en vision. Jag har vuxit upp i Tensta och det här är mitt trygga hem, mitt och tusentals andras, men man inser också vilka klyftor segregationen skapar och allvaret i det. Jag önskar att makthavare lyssnar på programmet och förstår att man måste satsa långsiktigt på området för att saker ska kunna bli bättre, säger Adam Taal

I framtiden bär Tensta ännu på spår och rykten från 2010-talets bilbränder och ungdomsrevolter. Men synen på området är ändå radikalt annorlunda. Alla talar om den så kallade ”Tensta-modellen”, en social satsning som inbegriper både direktdemokrati, en omläggning av läroplanen, könskvoterade klasser och att skolan återigen följer närhetsprincipen. ”Skolan i Tensta är till för ungdomarna och barnen i Tensta”, säger den inbjudna gästen Fanna Ndow Norrby, initiativtagare till 2030 års pedagogiska satsning Vi i Skolan samt grundare av 2014 års instagramkonto Svart Kvinna. Kontot som rönte stor uppmärksamhet för arbetet med att sprida kunskap och berättelser om svarta kvinnors erfarenheter av rasism.

SR Urbania är på samma gång ett utopiskt scenario som en pricksäker samhällssatir. År 2030 sätter innerstadsföräldrarna sina barn i kö till Tenstas skolor och trycket på lägenheterna är enormt.

SR Urbania spelades upp första gången under Haunted by Shadows of the Future: HORIZONS, som var en fri fantasi för en framtidsvision av Tensta 2030. Projektet var ett samarbete skapat inom ramen för Tensta museum: Rapporter från nya Sverige och kursen Urban Re-Mix på Kungl. Konsthögskolan (KKH) i Stockholm, initierad av arkitektduon STEALTH.unlimited och Peter Lang, curator och professor i arkitekturteori och -historia på Mejan Arc KKH.

Lyssna här: www.tenstakonsthall.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: