De ska titta på tv hela sommaren – och får betalt för det

canal digitalTora, Albin och Johan är kanske Sveriges största soffpotatisar. Varje dag spenderar de timmar framför olika tv-program och i sommar blir det ännu mer tv-tittande – de har nämligen fått jobb som tv-tipsare hos Canal Digital. I måndags hade de sin första dag på det nya jobbet, vilket består av att titta på tv hela dagen och tipsa andra personer om vad man kan titta på medan sommarregnet öser ner.

I maj gick Canal Digital ut med att de sökte tre personer som älskar tv och som vill jobba med att titta på tv hemma från sin egen soffa. Alla tre tyckte att jobbet passade de som fjärrkontrollen i handen och sökte direkt. Efter att ha skickat in motiveringar om varför just de är Sveriges bästa tv-tipsare fick de i nästa steg bevisa sina tv-kunskaper i intervjuer.

– Jag sökte jobbet för att jag tror mig kunna bidra med en unik och annorlunda stil när det kommer till just tv-tipsande. Ett annorlunda perspektiv där jag nödvändigtvis inte fokuserar på de stora maffiga amerikanska produktionerna i tv-tablån, utan jobbar för att hitta guldkornen, säger Albin Falk Hansson, en av Canal Digitals nya tv-tipsare. 

Tv-tipsarna har anställts av Canal Digital för att utmana de digitala algoritmer som vi allt oftare får rekommendationer av när vi tittar på tv online. Tittar man till exempel på film via någon av de större streaming-kanalerna så baseras filmtipsen på vad man tittat på tidigare, samt vad ens vänner tittat på. Det gör att man lätt fastnar framför samma typ av program. I kontrast är tv-tipsarnas uppgift därför att ge personliga tips som är intressanta, viktiga och kanske lite mer avlägsna än de tips en digital rekommendationstjänst skulle ge.

– När vi tittar på tv online får vi i många fall rekommendationer baserat på program vi tidigare har tittat på. I förlängningen riskerar vi att fastna i gamla tv-spår och vår världsbild blir allt mer snäv. Med tv-tipsarna testar vi nu en mänsklig rekommendationstjänst som ska utmana algoritmerna och tipsa om tv-program som ligger utanför den egna tv-bubblan, säger John Nordin, VD Canal Digital.

Från den 6 juli till den 16 augusti kan man höra av sig till de tre tv-tipsarna via Canal Digitals Facebook-sida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: