du läser...
Pr - Sveriges Radio

Fredrik Virtanen programledare för tvåspråkigt Karlavagnen i P4

Marjaana Kytö och Fredrik Virtanen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Marjaana Kytö och Fredrik Virtanen. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Karlavagnen är sedan 1993 ett av P4:s populäraste program. Varje kväll ringer lyssnarna in till programmet för att diskutera ett aktuellt ämne. Nu öppnar Karlavagnen upp för fler perspektiv och lyssnarröster. Från den 7 september blir programmen på måndagkvällarna tvåspråkiga – svenska och finska – och leds av journalisten Fredrik Virtanen tillsammans med sidekicken Marjaana Kytö från Sisuradio.

Precis som övriga kvällar i veckan kommer Karlavagnen att ha fokus på lyssnarnas berättelser och tankar kring aktuella och existentiella frågor. Men nu får måndagarna en extra tyngdpunkt på ämnen som rör ursprung, rötter och identitet. I Sverige finns det till exempel över 700 000 människor med finsk bakgrund.

– Min pappa kom som krigsflykting från Finland till Sverige och jag känner en växande nyfikenhet på min finska bakgrund. En längtan, kan man säga, som jag kanske delar med många lyssnare oavsett i vilka länder eller kulturer man har sina ben. Att lämna sitt hemland, frivilligt eller ofrivilligt, är något som påverkar en människa starkt, säger Fredrik Virtanen .

Till sin – och lyssnarnas –  hjälp har Fredrik en finskspråkig sidekick: Marjaana Kytö, som till vardags jobbar på Sveriges Radios finska kanal Sisuradio.

– För lyssnarna blir programmet som ett kalejdoskop: vi sverigefinländare är nästan som svenskar men ändå inte. Vi ska öppna Karlavagnen ännu mer för alla som har en egen, lite annorlunda historia att berätta – även i de fallen hen är helsvensk. Och så får man prata finska om man vill, jag översätter snabbt, säger Marjaana Kytö . 

– Vi ska göra vårt bästa för att vaska fram bra berättelser från lyssnarna, det verkar vara en outsinlig källa, säger Fredrik Virtanen som lovar att det också ska finnas utrymme för lite trams i programmet.

Karlavagnen med Fredrik Virtanen startar den 7 september kl. 21.40 i P4 och produceras av Sisuradio. Programmet kan även höras (direkt och i efterhand)  på sverigesradio.se och appen Sveriges Radio Play.

Resten av Karlavagnsveckan programleds som tidigare av Christian Olsson, Johanna Linder, Pernilla Arvidsson, Leif Hedegärd och Peter Wahlbeck.

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: