Årets julkalender berättar barnens historia

Årets julkalender i SVT är en historielektion i 24 delar som berättar barnens historia – från år 1015 till 2015. Serien återanvänder både besättning och berättargrepp från tittarsuccén Historieätarna och radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren spelar vuxenrollerna. Foto:  Karl Nordlund /SVT

Årets julkalender i SVT är en historielektion i 24 delar som berättar barnens historia – från år 1015 till 2015. Serien återanvänder både besättning och berättargrepp från tittarsuccén Historieätarna och radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren spelar vuxenrollerna. Foto: Karl Nordlund /SVT

Årets julkalender i SVT är en historielektion i 24 delar som berättar barnens historia – från år 1015 till 2015. Serien återanvänder både besättning och berättargrepp från tittarsuccén Historieätarna och radarparet Erik Haag och Lotta Lundgren spelar vuxenrollerna.Barnens historia är en vit fläck i vår historieskrivning. Det har alltid funnits barn, men hur barnen har upplevt sina liv, vad de gjort, känt och funderat kring har aldrig ägnats speciellt stor uppmärksamhet.

I årets julkalender ”Tusen år till julafton” reser Erik Haag och Lotta Lundgren och ett antal barn i tiden. Deras resa tar avstamp i vikingatiden år 1015 och avslutas på julafton 2015.

– Barnens personliga upplevelser av mat, kläder, relationer och situationer är seriens röda tråd och handling. Det är genom dem som historiens barn får berätta sin historia, säger Lotta Lundgren.

Till skillnad från tv-serien Historieätarna kommer julkalendern att berättas i kronologisk ordning. Första avsnittet utspelar sig år 1015. Tjugotre avsnitt senare har serien kommit ikapp vår egen tid, den sista episoden utspelar sig på julafton 2015.

– Av de som stoppar en på gatan och vill fråga om något de sett oss göra i Historieätarna är påfallande många faktiskt barn. Det känns hedrande att göra något om och för dem, säger Erik Haag.

– Under vissa historiska perioder har barnen varit lika många eller till och med fler än de vuxna. Men i den officiella historieskrivningen är de så osynliga att man undrar om de ens funnits. Det ska vi ändra på, säger regissören Karin af Klintberg.

2015-års julkalender produceras av produktionsbolaget Thelma/Louise TV för SVT.

Premiär i SVT1 och Barnkanalen tisdag 1 december 2015

Sändningstider: kl 7.15 och 18.45 på vardagar, kl 8.45 och 18.45 helger

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: