du läser...
Pr - SVT 1 och 2, Pr - SVT 24, Pr - SVT Play

SM-veckan – tävlingar i världsklass

Jacob Hård och Anders Blomqvist.

Jacob Hård och Anders Blomqvist.

103 mästare ska kortas och SVT Sport sänder över 50 timmar
15 sporter samlas i Piteå, 103 svenska mästare ska koras och SVT sport sänder över 50 timmar.

25-31 januari är dags för en ny SM-vecka – med idrott av världsklass.
Det mesta av det bästa händer under lördagen och söndagen, inom ramen för Vinterstudions sändningar. För andra året i rad är det Yvette Hermundstad som lotsar tv-tittarna mellan de olika sporterna.

– Jag ser fram mot SM-veckan. Det ska bli kul att sända från Piteå. I fjol var både tävlingarna och arrangemanget bra i Örebro. Vi hade spännande gäster från många olika sporter i studion. Så mina förväntningar är stora, säger Yvette.

5 000 år gammal skida

Vinterstudion byggas upp inne på Lindbäcksstadion, mindre än ett stavtag från SM-spåren. Dekoren kommer att få ett nytt och spännande inslag, i form av Sveriges äldsta skida. Den hittades i en myr i Kalvträsk, utanför Skellefteå, och är över 5 000 år gammal.

Kalvträskskidan har få likheter med det skidpar hemmafavoriten Charlotte Kalla ställer sig på när hon ger sig ut för att försöka erövra det första SM-guldet, av de 103 som står på spel, strax efter 10:30 onsdagen 27/1.

VM-pallen på startlinjen
Kalla är långt ifrån den enda världsstjärnan i årets vintervecka.

* Taekwondo är en av tre nya sport på programmet. Där kommer Elin Johansson, rankad tvåa i världen i 67-kilosklassen och Sveriges kanske mest okända medaljhopp inför OS i Rio, den starkast lysande stjärnan. Hon överväger att gå upp en viktklass i SM för att få svårare motstånd.

* Nytt för i år är också att skoterns stadioncross har en damklass. Där deltar regerande världsmästarinnan Elina Öhman.

* I stadioncrossens herrklassen står hela fjolårets VM-pall på startlinjen, ettan Marcus Ogemar Hellgren, tvåan Nisse Kjellström och trean Filip Eriksson. Detta trots att de tre största svenska stjärnorna, Petter Nårsa (VM-sjua i fjol), Adam Renheim och John Stenlund missar SM-veckan på grund av X-games, som också sänds i SVT.

Junior- och veteranmästare
* Svensk orienterings fixstjärna Tove Alexandersson ställer upp i skidorienteringen. Hon hittar kontrollerna minst lika snabbt med skidorna på och har tre VM-guld på meritlistan i skidorientering på meritlistan.

* I styrkelyft och bänkpress återfinns en lyftare som lyckats med konststycket att vinna VM för juniorer, seniorer och veteraner. Patrik Turesson, 42, håller fortfarande hög internationell klass. Han var trea på senior-VM senast och jagar nu sitt 21:a SM-guld.
* Curlingens lag Niklas Edin har vunnit två VM-guld och fyra EM-guld.

VM-klass på SM
Det kommer att krävas insatser av yppersta världsklass för seger i flera grenar. Damernas curlingturnering är något alldeles extra.
– Konkurrensen har aldrig varit hårdare, konstaterar förbundskapten Peja Lindholm belåtet.
Tre lag, – Margaretha Sigfridsson, från Skellefteå, Ann Hasselborg, Sundbyberg, och fjolårsmästarna Cissi Östlund, Karlstad – har alla kapacitet för att vara med och slåss om VM-medaljer. Dessutom har två unga lag – Isabella Wranå, Sundbyberg, som vann elitserien i fjol, och Jonna McManus, Granit-Gävle, som imponerat i elitserien i år – visat att de kan utmana topptrion. Och som om inte det vore nog ställer före olympiske mästarinnan Anette Norberg upp med sitt lag från Stocksund.

Tuff SM-sprint

Rallycrossen rivstartar

Rallycrossen, som nu debuterar i SM-veckan, gör en rivstart. Super Car Lites har ett startfält av hög internationell klass, med namn som Reinis Nitiss, Patrik Sandell, Kevin Eriksson, Thomas Bryntesson, Niclas Grönholm och Oliver Eriksson.

– Det här är en enhetsklass. Alla bilar är exakt lika dana. Bästa föraren kommer att vinna. Sex, sju har realistisk vinstchans, Sandell har en liten fördel, eftersom han mest rutin av alla på snö från tidigare rally körning, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Även skicross är den tredje nya sporten på programmet. Kollisionen med X-games innebär dock att de tre största stjärnorna Anna Holmlund, Sanna Näslund och Victor Öhling Norberg.

Minst blir bäst?
Piteå är både den hittills nordligaste och, med sina 42 000 innevånare, minsta stad som arrangerar en SM-vecka.

– Dagsljus är en bristvara där uppe så här års. Den stora utmaningen har varit att få till ett sändningsschema för utomhussporterna. Jag tycker vi har lyckats bra, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

– Engagemanget i Piteå inför SM-veckan är enormt. Stan har arbetat med förberedelserna i två år och jag är övertygad om att det kommer att bli väldigt bra arrangemang. Så den minsta arrangörsstaden kan bli den bästa

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: