Eurovision Song Contest

Petra Mede och Måns Zelmerlöw. Foto:  Janne Danielsson /SVT

Petra Mede och Måns Zelmerlöw. Foto: Janne Danielsson /SVT

Petra och Måns och 200 miljoner tittare

Måns Zelmerlöw tog Europa med storm förra året och vann Eurovision Song Contest i Wien. Nu står Sverige och SVT värdar igen för världens största underhållningsshow på tv. Petra Mede och Måns Zelmerlöw programleder den 61:a upplagan Eurovision Song Contest 10, 12 och 14 maj, direkt från Globen i Stockholm. Totalt väntas 200 miljoner tittare världen över följa de tre sändningarna.

Som hela Sveriges hjälte och Eurovisionpublikens gunstling tog Måns Zelmerlöw storslam i Wien 2015. Nu tar han åter plats i Eurovision Song Contests strålkastarljus, den här gången som programledare tillsammans med Petra Mede.

– Jag är så oerhört glad att få vara en del av ESC-bubblan ytterligare ett år. Dessutom att få göra det med Petra, som jag tycker är enastående som programledare och dessutom är en av de härligaste personer jag känner. Jag är övertygad om att Eurovision kommer bli minst lika kul i år som i fjol för egen del, säger Måns Zelmerlöw.

Petra Mede gjorde succé som programledare för musikfesten från Malmö 2013. I våras ledde hon också tävlingens 60-årsgala, arrangerad av BBC. Nu är hon stolt och glad över att få förnyat förtroende och en rutinerad kollega vid sin sida.

– Det är så otroligt roligt att jag får äran att vara en del av ESC 2016, och att få göra detta tillsammans med Måns är rena drömmen. Han är så oerhört professionell så den ni ska känna oro för är mig och vad jag ska ha på mig, säger hon.

SVT bakom historisk förändring
På initiativ av SVT kommer resultatet i Eurovision Song Contest 2016 att presenteras på ett helt nytt sätt. Inspirationen är hämtad från Melodifestivalen.

– Alla tävlingar bygger på ett dramatiskt upplopp. Med erfarenhet från Melodifestivalen vet vi hur vi skapar det magiska ögonblicket. Nu har man enhälligt beslutat att genomföra i princip samma röstningssystem i Eurovision Song Contest, säger Christer Björkman, tävlingsproducent ESC 2016.

Man kommer också att storsatsa på att coacha poängpresentatörerna.

Big five och värdlandet i semifinalerna

En annan nyhet för året blir att värdlandet Sverige och de fem stora länder som alltid är direktkvalificerade till final ska synas tydligare i semifinalerna. Bidragen kommer att visas i sändningarna i form av klipp från repetitionerna.

Rekordmånga tävlar 2016
43 länder kommer till start – lika många som toppnoteringarna år 2011 och 2008. Det är också klart att Australien bjuds in att tävla på nytt i Eurovision Song Contest 2016 efter landets femteplats i Wien 2015 med Guy Sebastians ”Tonight Again”.

Sanna Nielsen leder Eurovision The Party
Festen breddas i år med en stjärnspäckad storsatsning som under ledning av Sanna Nielsen kommer att gästas av artister som Carola, Loreen, Danny Saucedo, Oscar Zia och Panetoz under Eurovision The Party på Tele2 Arena. Där kommer man också att kunna följa finalsändningen från Globen live.

– Eurovision The Party är ett tillfälle för fler att kunna vara en del av Eurovision-festen, eftersom biljetterna till Globen nästan är slutsålda. I Eurovision Village erbjuds en öppen ”public viewing” för den som vill. I Euroclub hålls festligheter för ackrediterade, säger Johan Bernhagen, exekutiv producent Eurovision Song Contest 2016.

Kommentator för de svenska sändningarna är Lotta Bromé.

Eurovision Song Contest 2016 arrangeras i samarbete med Stockholms stad och avgörs i Globen tisdag 10 maj, torsdag 12 maj och lördag 14 maj.

Semifinal 1 sänds i SVT1 tisdag 10 maj kl 21.00

Semifinal 2 sänds i SVT1 torsdag 12 maj kl 21.00
Finalen sänds i SVT1 lördag 14 maj kl 21.00

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: