Massor av djur och natur i SVT i maj

Massor av djur och natur i SVT i maj, Foto:   SVT/BBC/Nature Picture Library/Colossus Produ

Massor av djur och natur i SVT i maj, Foto: SVT/BBC/Nature Picture Library/Colossus Produ

Premiär av tre svenska naturdokumentärer och massor av Sir David Attenborough bjuder SVT på i maj månad. De svenska naturfilmerna undersöker orsakerna till döden i havet, vad som sker under ytan i en vanlig villaträdgård under fyra årstider och besöker Dag Jonzon, legendarisk naturfilmare och Sarek-pionjär. Dessutom fyller den brittiske naturfilmslegendaren Sir David Attenborough 90 år den 8 maj och det uppmärksammas i SVT och Kunskapskanalen med flera av hans världsberömda naturserier. Filmerna i Världens natur inramas med en intervju gjord av Henrik Ekman i David Attenboroughs hem.

Den gigantiska dinosaurien
Attenborough har alltid älskat fossiler. Nu får han besöka fyndplatsen i Argentina där man hittat världens hittills största kända dinosaurie, nära släkt med T rex. Naturligtvis är Sir David på ett strålande humör när han får träffa den huvudansvarige paleontologen Diego Pol som var med och gjorde upptäckten.
SVT2 måndag 2 maj kl 20.00

Attenborough 90 år: Ett liv i naturen
Här finns alla de kända scenerna med, inte minst den där han ligger bland bergsgorillorna i Rwanda och talar in i kameran. En klassiker. Han gör också återbesök på många platser.
SVT2 tisdag 3 maj kl 18.05 (1:3)

Parkvakten i Sarek
Dag Jonzon har följt den legendariske naturfotografen och sarek-pinojären Edvin Nilsson i hans banbrytande arbete i naturparken i Sarek under andra halvan av 1900-talet. Edvin själv, nu 87 år, medverkar i partier tillsammans med sin hustru.
SVT1 torsdag 5 maj kl 18.30

Världens natur: Attenborough´s levande ljus
Attenborough är ute i mörkret och förklarar om bioluminiscensdjur som skapar sitt eget ljus, från eldflugor i USA till märkliga vidunder i havets djup. Med hjälp av mörkerkameror förvandlas natt till dag, för oss tittare vill säga. För programledaren David Attenborough är det kolsvart, vilket skapar intressanta effekter.
SVT2 söndag 8 maj kl 19.00

Planet Earth
Brittisk naturserie i 11 delar. En skildring av vår jord som den aldrig någonsin visats tidigare. Med hd-tekniken får vi helt nya bildupplevelser från världens alla hörn. 30-40 BBC-fotografer har gjort upptagningar på de kallaste, hetaste, torraste, fuktigaste, högsta och lägst belägna platserna på jorden. I den första delen får vi en översiktlig bild av de faktorer som format vår planet och dess natur. Vi får möta isbjörnens ungar när de kommer ut ur idet, jagande afrikanska vildhundar, miljoner kanadensiska vildrenar på vandring, förföljda av vargar och den stora vita hajen på jakt.
Kunskapskanalen söndag 8 maj kl 20.00 (1:11)

Tillbaka till bergsgorillorna
1978 besökte David Attenborough och BBC:s naturteam Virungabergen i Rwanda för att filma bergsgorillorna till serien Life on Earth. Idag, 30 år senare, minns sir David inspelningen tillsammans med seriens producent John Sparks och fotografen Martin Saunders. Bilderna där han vilar tillsammans med gorillafamiljen blev klassiska. Men hur gick det sen?
Kunskapskanalen söndag 8 maj kl 21.00

Attenborough 90 år: Kallt blod, heta känslor
En serie om reptilerna – ormar, ödlor och sköldpaddor. Djur som många gånger är både livligare och har ett mycket mer avancerat beteende än vi tror. I en scen får David Attenborough med sin lilla spegel igång en ödlehane som sitter på en trädstam någonstans i USA. Inför den inbillade rivalen börjar ödlan blossa av färg och pumpa med huvudet upp och ner för att imponera. Och David Attenborough står där och håller i spegeln och ler.
SVT2 måndag 9 maj kl 18.10 (1:5)

Världens natur: Barriärrevet
I tre avsnitt får vi följa med David Attenborough till Stora Barriärrevet. Av alla platser han besökt under sina år som naturfilmare sätter han Stora Barriärrevet allra högst. Att simma bland koraller och orädda fiskar av alla former och färger är enligt honom den ultimata skönhetsupplevelsen.
SVT2 söndag 15 maj kl 19.00 (1:3)

Attenborough 90 år: Ryggradsdjuren
En serie i två delar från Atlantic där David Attenborough får ägna sig åt sitt favoritområde, utvecklingshistoria och fossil. Hur gick det till när slemmiga mollusker gradvis utvecklades till ryggradsdjur och slutligen människor?
SVT2 måndag 16 maj kl 18.00 (1:2)

Trädgårdens hemligheter
Sveriges främste makro-fotograf, Hans Berggren, skildrar med klassisk stil vad som händer i en vanlig svensk villaträdgård under fyra årstider. Vad sker det för spännande när man bokstavligen tittar in under ytan? För trollsländor som ”blir till” via vårspralliga småfåglar till grodyngel i dammen.
SVT1 lördag 21 maj kl 21.00

Liv mot alla odds
Familjen Muecks senaste alster i vilket de beger sig ut på seglats för att ta reda på de egentliga orsakerna till döden i havet. Genom att besöka bland annat olika marina reservat driver de och belägger tesen att överfiske ofta är boven i dramat.
SVT1 tisdag 24 maj kl 21.00

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: