Allt för Sverige 2016

 Fr v Erik Seaholm, Sarah Steinman, Anna Lopinto, Patrick Glass, Inger Romero, John Burt, Jason Blohm, Steven Swanson, Erica Andersson och Micka Cain. Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget /SVT


Fr v Erik Seaholm, Sarah Steinman, Anna Lopinto, Patrick Glass, Inger Romero, John Burt, Jason Blohm, Steven Swanson, Erica Andersson och Micka Cain. Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget /SVT

Svensk-amerikaner landstiger i Göteborg

Nu har det blivit dags för tio nya svensk-amerikaner att uppleva Sverige – landet där de har sina rötter. Men bara en får chansen till en storslagen släktåterförening. I år är första anhalten i ”Allt för Sverige” Göteborg. Programledare är Anders Lundin.

För sjätte året i rad står ett gäng amerikaner beredda att upptäcka det land deras släktingar en gång utvandrade ifrån. I Allt för Sverige har deltagarna olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA.

Amerikanerna tävlar mot varandra, både i lag och individuellt. Tävlingarna har anknytning till svenska seder och myter och det blir både kulturkrockar och skratt. Efter en månads resor med aktiviteter runt om i hela landet belönas vinnaren slutligen med en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten.

Sändningsstart: SVT1 söndag 23 oktober kl 20.00 (del 1 av 8)

DELTAGARNA

ANNA LOPINTO, 25, NASHVILLE, TENNESSEE

Anna LoPinto är en ”cowgirl” som bor i Nashville, Tennessee. Hon växte upp i ”little Sweden”, Minnesota som den yngsta av åtta barn.
I Nashville jobbar Anna heltid med hästar och rider även rodeo. Hon är en självständig kvinna som på somrarna jobbar på rancher i Montana, eller med turister och hästar i den magnifika naturen i Wyoming.

Anna är en trevlig tjej med ett spännande liv och som är mycket knuten till sitt svenska arv.

ERICA ANDERSSON, 65 ÅR, SAN FRANSISCO, KALIFORNIEN

Erica Andersson är professor i psykologi och chef över Psykologiska institutionen på ett universitet utanför San Francisco. För cirka 20 år sedan stod det klart för Erica (som då hette Eric) att hon var en kvinna i en mans kropp. Hon började klä sig i kvinnokläder i hemlighet och har sedan dess utvecklat sin transsexuella personlighet.

Ericas farmor och farfar pratade svenska, så det svenska arvet har alltid legat Erica nära hjärtat. Hon brukar titta på svenska filmer, och även om hon inte förstår vad som sägs, så ger filmerna henne en härlig känsla. Hennes käraste ägodel är en bok om svensk filosofi från 1797.

PATRICK GLASS, 30 ÅR, SPOKANE, WASHINGTON

Patrick är kock och utbildad i det franska köket. Han började laga mat som femåring med sin svenska mormor/farmor och har sedan dess älskat smaker. Förutom matlagning är hans stora passion fiske, något som han gör nästan varje dag efter jobbet. Han är äventyrlig och gillar att göra galna saker.

Patrick har hela livet velat träffa sina svenska släktingar och har massor med funderingar över sitt svenska arv. Varför är han så duktig på ishockey? Har det att göra med hans svenska rötter? Han har också firat midsommar och svensk jul varje år av sitt liv.

JASON BLOHM, 49 år, LOS ANGELES, KALIFORNIEN
Jason Blohm har bott i Los Angeles i hela sitt liv. Jason växte upp under fattiga förhållanden där latinogängen styrde på gatorna. Hans pappa försvann ur bilden när Jason var ung och hans mamma bar ensam hela försörjningsbördan. För att få det att gå runt hade hon 2-3 jobb samtidigt, och var därmed borta mycket. Barnen fick klara sig själva.

Jason är tokig i allt som är svenskt och hans favoritställe är en pizzeria som gör ”Svenska pizzor”. Jason är en fantastisk historieberättare som gärna bjuder på sig själv. När han skulle berätta för sin pappa att han var ”gay”, d.v.s. homosexuell, fick han till svar:

–”I’m glad that you’re happy, son”

ERIK SEAHOLM, 38 ÅR, AUSTIN, TEXAS

Erik Seaholm är en musikälskande speciallärare från Austin, Texas. Han har fru och två barn. Erik ser tuff ut med sina tatueringar men menar själv att ”I’m a big girl on the inside”.

Han är en glad och härlig person som gråter mycket och blir vän med alla.

Erik växte upp med hippieföräldrar som självklart lyssnade mycket på Willie Nelson. I den miljön är vapen en helt normal sak och Erik var bara fem år då han sköt med ett hagelgevär för första gången. Han är enormt stolt över sitt svenska arv och har en massa svenska tatueringar. Han har även sytt fast en svensk flagga på sin jeansjacka. Han älskar också svensk fotboll, är ett fan av Malmö FF och har givetvis Zlatan som idol.

INGER ROMERO, 44 ÅR, TEMECULA, KALIFORNIEN

Inger Romero är en djupt troende hemmafru från Temecula, Kalifornien. Hon flyttade från San Diego med sin man efter den ekonomiska kraschen 2008. Deras familjeekonomi blev starkt drabbad och har fortfarande inte återhämtat sig ordentligt.

Familjen har inte råd att låta barnen gå i den kristna privatskolan i staden, så Inger är deras lärare i så kallad ”home-schooling”. Eftersom Ingers man jobbar hemifrån så är familjen bokstavligt talat tillsammans dygnet runt, och det tycker Inger är helt fantastiskt.

MICKA CAIN, 34 ÅR, CINCINNATI, OHIO

Micka skrattar mycket och har massor av utstrålning. Hon föddes i Colorado, men växte upp i Puerto Rico. Hennes föräldrar var missionärer och de bodde i slummen, som därför blev Mickas uppväxtmiljö.

Efter Puerto Rico flyttade hon till Littleton, Colorado för att gå sina sista år i high school. Då gick hon på Columbine high school och var med om den fruktansvärda skolmassakern 1999. En av hennes närmaste vänner miste livet den dagen, något som fortfarande gör Micka ledsen.

Micka älskar att dansa och att ha kul. Hon är en mycket självständig person, som hoppas att hitta historier om starka kvinnor i sitt förflutna. Hon är gift med en man från Puerto Rico och de har barn tillsammans. Hon älskar att hälsa på sin farmors ”svenska” gård i Colorado, där hon som liten fick lära sig om ”tummetott och lilla vickevire”

SARAH STEINMAN, 30 ÅR, MINNEAPOLIS, MINNESOTA

Sarah Steinman älskar naturen. Hon jobbar som vildmarksguide och tar barn och ungdomar från trassliga bakgrunder med sig ut i det vilda för några nätters camping. Där får de nya intryck, som förhoppningsvis kan hjälpa dem att få en ny riktning i livet.

För några år sedan köpte Sarah ett stort och mycket gammalt hus. Det var i princip fallfärdigt och hon har totalrenoverat hela huset helt på egen hand. Sarah hänger med de tuffa tjejerna och killarna och kör mc, men är också en människa som tycker om att ta hand om andra.

Sarahs pappa är enormt intresserad av släktforskning, men när Sarah har tagit del av hans arbete så har hon insett att det bara handlar om män. Sarah vill veta historierna om kvinnorna: ”Where are all the badass women? There has got to be some”.

STEVEN SWANSON, 35, PALM SPRINGS, KALIFORNIEN

Steven är en djupt kristen MMA-fighter. Hans pappa, som stod för det svenska arvet, dog i cancer när Steven var fem år gammal, och hans mamma har fått slita hårt för att få det att gå runt.

–”My mother is pretty near darn perfect”, tycker han.

Steven har även bott hos sin morbror, en pastor i Oklahoma, i två år och han jobbade där med ungdomar.

”I found myself in Oklahoma”, säger Steven om den tiden.

JOHN BURT, 45 ÅR, HERRIMAN, UTAH

John Burt är jurist och har egen advokatbyrå med tre anställda. Han är mormon och gift för andra gången.

John växte upp i en familj där föräldrarna fick slita för att få det att gå ihop ekonomiskt. Han bestämde sig tidigt för att han inte ville ha det så som vuxen och tycker nu att han har lyckats, att han är ett typiskt exempel på ”The American Dream”.

John tror sig om att kunna övertyga de flesta. Han gillar att prata, vilket han menar är en tillgång i rättssalen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: