Fest för kronprinsessan

Kalle Moraeus, Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Kalle Moraeus, Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Det blir traditionsenlig födelsedagshyllning i SVT när kronprinsessan Victoria fyller 39 år. Programledaren Kalle Moraeus gratulerar födelsedagsbarnet tillsammans med bland andra Loa Falkman, Charlotte Perrelli, Frans Jeppson Wall, Lisa Miskovsky, Jon Henrik och Molly Pettersson Hammar med sång och musik på Borgholms idrottsplats.

I år är det 38:e gången som kronprinsessan Victoria firas på Öland. Kapellmästaren Johan Landqvist och hans orkester kompar även artisterna i år.

Victoriastipendiet tilldelas i år Henrik Lundqvist. Motiveringen är följande:

”Henrik Lundqvist är Sveriges främsta ishockeymålvakt genom tiderna. Han har under en följd av år varit en av New York Rangers största stjärnor. Henrik Lundqvist är den vinstrikaste målvakten i föreningens historia och den målvakt som har spelat flest matcher i Rangers. Inte mindre än fem gånger har han varit nominerad till NHL:s bästa målvakt. Hans framgångar i Tre Kronor har resulterat i ett OS-guld, tre OS- och VM-silver. Dessutom har han varit uttagen i såväl OS, VM och NHL:s All Star Team.”

Victoriastipendiet, som har blivit en höjdpunkt inom idrotts-Sverige, delas ut under hyllningarna till kronprinsessan sedan 1979. Stipendiet delas ut till den eller de idrottare som utfört en extra meriterande bedrift under året. Den första stipendiaten, 1979, var Ingemar Stenmark. På senare år har några av vinnarna varit: simmaren Sarah Sjöström (2015), Sveriges skidstafett lag både damer och herrar (2014), skidåkaren Johan Olsson (2013), curlingspelaren Anette Norberg (2012), ishockeyspelarna och tvillingbröderna Daniel och Henrik Sedin (2011) och skidåkaren Charlotte Kalla (2010).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: