du läser...
Ny - Sveriges Radio

Rowa Alkhatib ny programledare för Sveriges Radios arabiskspråkiga Talkshow bl arabi بالعربي

Mahmoud Bitar och Rowa Alkhatib. Foto: Helene Almqvist/Sveriges Radio

Mahmoud Bitar och Rowa Alkhatib. Foto: Helene Almqvist/Sveriges Radio

Rowa Alkhatib kom till Sverige från Syrien 2014. I hemlandet var hon ett välkänt namn som nyhetsankare i tv och nyhetsuppläsare i radio. Men efter revolutionen upplevde hon att journalisterna blev alltmer styrda och att det var svårt att få rapportera objektivt. Rowa fortsatte ändå att berätta om de problem hon såg, men till slut blev det ohållbart. Hon utsattes för allvarliga hot och beslutade sig för att fly. Imorgon gör hon premiär som programledare för ”Talkshow bl arabi بالعربي” tillsammans med Youtubekändisen Mahmoud Bitar.

– Hade jag stannat kvar hade jag varit död nu, berättar Rowa Alkhatib.

Nu är hon i Sverige där hon bland annat programlett arabiskspråkiga webnyhetssändningar för Katrineholms-Kuriren. Under sin flykt stannade Rowa i Turkiet i ett och ett halvt år. Där fortsatte hon att jobba som journalist – och det var där hon träffadeMahmoud Bitar.

Nu sammanstrålar de igen när Rowa blir programledare för Talkshow bl arabi .بالعربي.

Tillsammans gör de ett program som fokuserar på att nå arabisktalande nyanlända. I programmet tar de upp aktuella samhällsfrågor, problem som immigranter kan möta i Sverige och sådant som är nytt och annorlunda i det nya landet.

Rowa Alkhatib flyttade från Syriens huvudstad Damaskus till Sverige för snart två år sedan. I Syrien var Rowa ett välkänt namn som nyhetsankare i tv och nyhetsuppläsare i radio. Men efter revolutionen upplevde hon att journalisterna blev alltmer styrda och att det var svårt att få rapportera objektivt. Hon slutade som presentatör för Syrian TV, den officiella tv-kanalen i Syrien och började istället på Russia Today. Men hoten slutade inte och till slut blev situationen ohållbar och hon bestämde sig för att fly.

Mahmoud Bitar är 22-åringen som Youtubade sin väg från Syrien för tre år sedan och blev med sina humoristiska videoklipp om livet som flykting en stjärna i sociala medier. Hans Youtube-kanal har tolv miljoner visningar och han har en halv miljon följare på Facebook. I våras gjorde han premiär som programledare i Sveriges Radio med programmet ”Talkshow bl arabi بالعربي”.

Talkshow bl arabi بالعربي sänds fredagar kl. 16.30-17.00 i P2 och släpps samma dag som podd. Programmet går även att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: