Folkhemspojken – en film om Ingvar Carlsson

Fd statsminister Ingvar Carlsson (S) under Almedalsveckan i Visby. Foto:  Henrik Montgomery /TT

Fd statsminister Ingvar Carlsson (S) under Almedalsveckan i Visby. Foto: Henrik Montgomery /TT

Han är bara 12 år när han hittar sin far död. En februarinatt 40 år senare sitter han chockad och förtvivlad i en taxi, på väg in till Rosenbad. Hans närmaste vän och arbetskamrat Olof Palme har skjutits till döds. Landet har förlorat sin statsminister och nu måste han, återigen, ta ansvar.

I denna dokumentär bjuder den förre socialdemokratiske partiledaren och statsministern Ingvar Carlsson för första gången in oss till familjens hem i Tyresö och sommarhuset på Gotland. Det är i backspegeln han ser tillbaka på ett liv präglat av hårt politiskt arbete och ansvarstagande. Även hustrun Ingrid och döttrarna Ingela och Pia medverkar och berättar om en familjetillvaro i skuggan av storpolitiken.

Under Ingvar Carlssons liv går Sverige från att vara ett begynnande industrisamhälle till att bli ett av världens mest framgångsrika länder. Han är folkhemspojken från Borås som rör sig från de fattiga arbetarkvarteren till Sagerska palatset och gör en resa utan motstycke i svensk 1900-talshistoria. Hur stor hans egen roll är i formandet av det moderna Sverige är svår att uppskatta. Men någon klassresa gjorde han inte, på den punkten är han bestämd. Och att av säkerhetsskäl tvingas lämna radhuset i Tyresö för att bo i Sagerska palatset, det smärtade.

Vad var det egentligen som formade hans liv? Vilka människor och händelser blev avgörande? Och hur spelade ödet och tillfälligheterna in?

I dokumentären får vi följa Ingvar Carlsson genom uppväxten, tiden som rekordung statssekreterare hos Tage Erlander, åren som riksdagsman och statsråd. Vi möter också en engagerad pappa och hängiven friluftsmänniska. När problem uppstår, då kallar partiet på Carlsson, oavsett om det gäller utbildningspolitiken, bostadsfrågorna eller kärnkraften. För varje socialdemokratisk valseger tar han några steg närmare den absoluta makten. Men mot mitten av 1980-talet börjar han fundera på att ägna sig åt något annat, efter tre decennier inom politiken. Familjen har fått betala ett högt pris, och nu är han redo att byta spår. Men då, sent på kvällen den 28 februari 1986, händer det som skulle omkullkasta alla planer. Vännen Olof Palme mördas och ett land i chock står utan ledare. För Ingvar Carlsson finns dock inget val. Han går in som partiledare och statsminister. Någon tid för sorg eller eftertanke finns inte. Och så följer ytterligare tio år av politiska framgångar och bakslag, med regeringskriser och valförlust men också en återkomst till makten 1994. I det skedet börjar Ingvar Carlsson åter längta efter ett annat liv och 1996 lämnar han politiken.

I dokumentären medverkar för första gången hans hustru Ingrid och hans två döttrar Ingela och Pia. Filmteamet släpps också in i de miljöer som Ingvar Carlsson tidigare skyddat allra mest för insyn – hemmet i Tyresö och sommarstugan på Gotland. Dessutom får vi se mängder av unika arkivklipp och fotografier, många ur familjens privata album.

Svensk dokumentär från 2016 av Lars Olof Lampers och Lena Thompson med foto av Sven Lindahl.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: