du läser...
pr - TV 4

USA-valet 2016: Ett unikt val som engagerar en hel värld – en unik TV4-sändning i 30 timmar

USA-valet 2016,Foto: Peter Knutsson/TV4

USA-valet 2016,Foto: Peter Knutsson/TV4

USA har aldrig tidigare haft två presidentkandidater som väckt så starka känslor som Hillary Clinton och Donald Trump. 8 november avgörs valet en hel värld väntat på. TV4 blir under det här historiska valet en näst intill renodlad valkanal. Nyheternas och Nyhetsmorgons studios slås ihop till en enda stor valstudio där det bjuds på ett 30 timmars valmaraton. Programmet som visas på TV4 och TV4 Play leds av åtta programledare, plus experter och massor av gäster. Tittarna får också täta rapporter från TV4:s fem korrespondenter på plats i olika delar av USA.

Sveriges grand old man när det gäller utrikesjournalistik, Rolf Porseryd, bevakar nu sitt sjätte Amerikaval. Vid 70 års ålder är han mer motiverad än någonsin.

-Det kommer att bli extremt hårt arbete men jag är väl förberedd. Ett väldigt viktigt val och det är inspirerande att kanalen satsar stort på den här bevakningen, säger Porseryd.

Bevakningen trappas upp dag för dag i slutskedet av valrörelsen, i TV4Nyheterna, Nyhetsmorgon, på TV4 Play och på tv4.se. 06.00 på valdagen startar det unika 30 timmar långa maratonprogrammet.

I studion i Stockholm flyttar programledarna fokus mellan diverse ämnen med inbjudna gäster, rapporter från TV4:s utsända korrespondenter, fakta, siffror och analys med Marcus Oscarsson. Dessutom med stenhård koll på allt som rör valet i sociala medier, och med sociala medier-rapportörer som svarar på frågor och skickar in tittarnas frågor till pågående diskussioner i studion.

– USA och världen kommer att skriva historia. Antingen blir världens mäktigaste person för första gången en kvinna eller så blir det Donald Trump. Det blir otroligt spännande och vi på TV4 ska göra en sändning så big och impressive att amerikanerna själva hade varit stolta. Det blir tidernas valvaka, säger TV4:s USA-valexpert Marcus Oscarsson.

Under sändningen suddas gränserna mellan programmen i TV4:s tablå ut och kanalen blir en renodlad valkanal förutom mellan klockan 19.30 och 22.00, men då fortsätter självklart valsändningen på TV4 Play – där den hela tiden visas parallellt med TV4. Den unika maratonsändningen pågår från den 8 november klockan 06.00  till den 9 november klockan 11.30, och fortsätter sen på TV4 Play.

Anna Lindmarker och Anders Pihlblad, som leder valvakan under natten, kommer att lotsa tittarna fram till det slutliga resultatet då den nya presidenten utses.

På plats i USA finns följande fem erfarna profiler och korrespondenter:
Rolf Porseryd – följer Hillary Clinton. Rolf är Sveriges meste utrikesjournalist, nu korrespondent i USA, och bevakar här sitt sjätte USA-val.

Elisabet Frerot – följer Donald Trump. Elisabet är utrikespolitisk kommentator och f.d. utrikeskorrespondent i bland annat USA.

Samir Abu Eid – följer amerikanska väljare i Kalifornien, Demokraternas största stat. Samir är mångårig mellanösternkorrespondent.

Jenny Strömstedt – följer amerikanska väljare i Ohio. En swing state där hon studerade en gång i tiden.  Jenny är programledare och reporter och har bevakat flera USA-val på plats.

Ann Tiberg – följer amerikanska väljare i Texas, Republikanernas största stat. Ann är politisk reporter och före detta korrespondent.

Programledare är följande:

Klockan 06.00 -11.00 Tilde de Paula Eby och Jesper Börjesson

Klockan 11.00 – 16.00 Ulrika Nilsson och Thomas Ritter

Klockan 16.00- 23.00 Soraya Lavasani och Peter Lindgren

Klockan 23.00- 05.00 Anna Lindmarker och Anders Pihlblad

Klockan 05.00-11.30 Tilde de Paula Eby och Jesper Börjesson

– Det finns ett stort intresse för det här valet hos våra tittare, och det är inte så märkligt. Det handlar om världens kanske mäktigaste post, och om politik som kan påverka långt utanför USA:s gränser. Men dramat blottar också skarpa skiljelinjer kring grundläggande mänskliga värderingar. Vi välkomnar alla till en sprakande valsändning hela vägen till en ny president, säger Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle på TV4.

Annonser

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Annonser
%d bloggare gillar detta: