Yles betydelse för finländarna ännu större än tidigare

yleFinländarna anser att Yle är ännu viktigare än tidigare för samhället. Det här visar den senaste undersökningen Hur värdefullt är Yle för finländarna, där över 1000 finländare intervjuades i oktober. I undersökningen bedömde finländarna att Yle som helhet skött sitt public service-uppdrag bra.

Undersökningen görs årligen och kartlägger hur Yles verksamhet uppfattas via flera olika mätare. I undersökningen bedömer finländarna bland annat hur viktigt Yle är för samhället och personligen, hur väl Yle lyckats i sitt public service-uppdrag samt ansvaret i Yles verksamhet. Utöver detta ser undersökningen på hur finländarna förhåller sig till Yles finansiering.

Yles samhälleliga betydelse får det hittills högsta betyget, 8,4 på skalan 1-10. Yles betydelse i den egna medieanvändningen har också vuxit (7,5 på skalan 1-10). Ju äldre person det är frågan om desto viktigare upplevs Yle som, men också 15-44-åringarna värdesätter Yle högre än tidigare.

Yles viktigaste innehåll och tjänster är i synnerhet trovärdig information, nyheter och fakta. Informationens betydelse förstärks också vid undantagsförhållanden, som kriser och olyckor. Till de tio viktigaste innehållen och tjänsterna hör också

  • tryggt barnutbud
  • inhemskt utbud på det egna modersmålet
  • allmänbildning
  • tjänster för specialgrupper (som teckenspråk och programtextning)
  • det regionala och det lokala

Finländarna anser det också att det är viktigt att man tack vare Yle bättre kan förstå förändringar i det egna samhället och i övriga världen.

Alla förväntningar infrias inte till fullo, enligt finländarna finns det också rum för förbättring. Men som helhet anser finländarna att Yle lyckats väl i sitt public service-uppdrag. Över 90 procent anser att Yle lyckats åtminstone ganska bra och två tredjedelar anser att Yle lyckats bra eller mycket bra. På skalan 1-6 får Yle medeltalet 4,8 för sitt sätt att sköta public service-uppdraget.

För undersökningen intervjuades 1006 personer i oktober. Målgruppen var den 15-79-åriga finländska befolkningen förutom Åland. Undersökningens felmarginal är +/- 3,2 procentenheter åt båda hållen. Det är Taloustutkimus som utfört undersökningen på uppdrag av Yle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: