du läser...
Pr - SVT Play

Kortfilm i SVT på årets kortaste dag

svt_loggaDen 21 december är vintern som mörkast och nätterna som längst. Det är också den dag då kortfilm uppmärksammas över norra halvklotet. Initiativet startade i Frankrike 2011 och har sedan spritt sig till många länder. I SVT firar vi med att visa en kavalkad av kortfilmer i SVT Play!

Rinkebysvenska
Skådespelerskan Aisatou ska läsa in ”voiceover” på en reklambyrå. Men det går inte så bra som Aisatou och reklamkillarna hade tänkte sig. Vad ska hon göra, tillfredsställa byrån eller följa sin stolthet? En film av Bahar Pars.

Stoerre Vaerie – Norra Storsjöfjället
Elle har tagit avstånd från sina samiska rötter. För första gången på många år återvänder hon till sin hembygd tillsammans med sin son och sitt barnbarn för att närvara på sin systers begravning.
En film av Amanda Kernell.

Fransk pojkvän
Frankofilen Thomas blir stormförtjust när hans dotter Louise tar med sin franske pojkvän på besök i barndomshemmet. Äntligen kan han diskutera franska kungahusets släktträd med någon som förstår! Att pojkvännen Aziz har en lite annan sorts fransk bakgrund går honom helt förbi. Louise fångar mötet och pappans oavbrutna onemanshow med sin iPhone-kamera. Det hon betraktar på displayen gör henne både road och generad, men väcker också frågan: vem är egentligen mannen i hennes liv? En film av Charlotte Wandt.

Fransk pojkvän 2
Louise har glada nyheter – eller? Pappa Thomas diskuterar hellre ett av andra världskrigets mest avgörande slag. Louise kapitulerar inför hans olust att vara här och nu. Kanske känner hon likadant?
En film av Charlotte Wandt.

Fatimas teckningar
Nioåriga Fatima har kommit från Syrien till Norberg i Västmanland. Hon älskar att rita och genom sina teckningar berättar hon om sina gripande minnen från hemlandet och den tuffa resan mot Sverige. En film av Magnus Wennman. Animation: Jenny Svenberg Bunnel.

Det bor inga bögar i Bollebygd
Två unga män med ett gemensamt förflutet träffas av en slump. Om mod, chanser som inte togs och ögonblick som aldrig kommer igen. En film av Mikael Bundsen.

Hopptornet
Om modet att hoppa från ett 10-metershopptorn. Höjdskräck i kombination med rädsla att inte klara trycket inför betraktarens ögon. För några, en utmaning. För andra, ett livsavgörande ögonblick. En studie i det mänskliga psyket. En film av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck.

Alla bara längtar
Nancy minns sina semesterflirtar, Malou längtar efter en parrelation, Camilla har städdag i sitt inre och Leif visar upp sina inredningspärlor. En rad korta nedslag i några 40-talisters liv i en humoristisk och tankeväckande dokumentär, om vad det där med kärlek egentligen är. En film av Martina Carlstedt.

Jag var en vinnare
I gestalt av sin avatar berättar tre personer om sina upplevelser kring spelberoende och målar upp en tillvaro präglad av isolation, flyktbeteende och splittrade familjer. Men de talar även om revansch och romantik. En film av Jonas Odell.

Normalt liv
En papperslös kvinna reflekterar över varför vissa lever i frihet, medan andra sitter i fängelse. Och är det egentligen så stor skillnad på folk och folk? *Normalt* *liv* är en tankepaus för eftertanke. En film av Parvaneh Hajiloo och Maja Kekonius.

Se mig
Daniel satsar på att göra karriär, men i en bransch styrd av kvinnor är det inte lätt för en man att slå sig fram. En kortfilm med mörk humor av hyllade regissörerna Crazy Pictures.

Längs vägen
Två lastbilschaufförer, Ronny och Micke, har en hemlig kärleksrelation. De träffas på en rastplats och längtar efter något mer. En film av Jerry Carlsson och Anette Gunnarsson.

Första gången
Therese och Johan är på fest. De går ut i skogen för att ha sex. Det är ”första gången” för båda. En film av Anders Hazelius.

Still born
En animerad dokumentär om när ett barn dör i magen, om ordlöst längtan, om vrede och maktlöshet. Men mitt i den förtvivlade sorgen finns också svart humor, och allra mest handlar filmen om att bryta omvärldens välmenade tystnad. En film av Åsa Sandzén.

Pussy have the power
”Pussy Have the Power” är låten som improviseras fram av fyra tjejer i en musikstudio. När en etablerad musikproducent kliver in i rummet ställs de inför valet att sälja ut sitt verk till något som kan leda till framgång, med risken att då förlora sitt eget budskap. Vann Startsladden på Göteborgs filmfestival 2014. En film av Lovisa Sirén.

Tord och Tord
En dag känner Tord inte längre igen sin egen lägenhet. Kanske för att det inte är hans utan för att den tillhör hans nya granne som också heter Tord. Tord och Tord utvecklar snabbt en egen vänskap med ett eget kodspråk. Men en dag går något snett. En film av Niki Lindroth von Bahr.

This is Alaska
En grupp människor har flyttat till Alaska. De vill hitta ett sätt att leva som ger en högre grad av frihet. Filmen vann pris som bästa kortfilm på Uppsala kortfilmsfestival 2009. En film av Gunilla Heilborn och Mårten Nilsson.

Las Palmas
En kvinna i medelåldern, vistas ensam på solsemester. På en bar dricker hon sig full, dansar på borden och trakasserar övriga gäster. Rollen som kvinnan spelas av en ettårig flicka, övriga roller av marionettdockor. Vinnare av Guldbaggen för bästa kortfilm 2012. En film av Johannes Nyholm.

Slaktarens vals
En dag i Sverige. Från gryning i Västervik till solnedgång i Stockholm får vi möta en rad olika människor i deras vardag. En film av Anna Zackrisson.

On suffocation
En dialoglös berättelse om de system människan underordnar sig, en hierarki på liv och död. En film av Jenifer Malmqvist.

Blodssystrar
Tonåringarna Julia och Johanna har varit med om svåra saker tillsammans. Men att vara på flykt från Azerbajdzjan är något enklare när man är två energifyllda tvillingar som delar allt. En film av Malin Andersson.

Elvakaffe
Fyra äldre damer träffas för att dricka kaffe, men de pratar varken om barnbarn, kakrecept eller virkning. De här änkorna diskuterar hellre Viagra, sexuella erfarenheter och hur det skulle vara att ha en man med löständer i sängen. En film av Maria Fredriksson.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: