du läser...
Ny - Sveriges Radio

Musikhjälpen 2016: 312 000 engagemang och 49 003 745 kr

Josefine Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Josefine Jinder, Kodjo Akolor och Pelle Almqvist Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

På söndagskvällen 20.30 släpptes Musikhjälpens programledare Kodjo Akolor, Josefine Jinder och Pelle Almqvist ut ur glasburen på ”Kärlekens torg” i Örebro. Under de sex dygn trion direktsänt har rekordantalet 312 000 engagemang genomförts runt om i Sverige till förmån för Musikhjälpens kamp för att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan. När sändningarna slutade hade Musikhjälpen samlat in 49 003 745 kr, vilket även det är nytt rekord. Den mest önskade artisten under veckan var Kent och gruppens låt ”Utan dina andetag” blev den mest önskade totalt. Årets Musikhjälpen-hjältar kom från Hofors. Deras digitala insamlingsbössa ”Med kärlek från Hofors” har engagerat tusentals invånare på den lilla orten och har när detta pressmeddelande skickas ut samlat in över 1,2 miljoner kronor, vilket är det hittills största beloppet i en bössa i Musikhjälpens historia.

– Publikens stora engagemang under Musikhjälpen visar att Sverige slutit upp för barns rätt att gå i skolan även under svåra förhållanden som krig och konflikt. Det har varit väldigt fint att få uppleva. Det är ett smärtsamt aktuellt ämne och en skola kan verkligen ge trygghet när allt annat är otryggt. Att sedan ett litet samhälle som Hofors med endast 9 000 invånare lyckas slå bössrekord är helt otroligt, det sammanfattar vad Musikhjälpen handlar om – att vi tillsammans faktiskt kan göra skillnad. Blir varm i hjärtat av att så många bidragit till Musikhjälpen i år, utan er vore inget av detta möjligt!, säger Robert Frisk, projektledare för Musikhjälpen.

Hela Sverige har stöttat Musikhjälpens insamling
På sajten hjältar.musikhjälpen.se finns alla engagemang som har anmälts inför och under Musikhjälpen-veckan. Dessa är taggade med ortnamn så det går att se hur många och vilka engagemang som rapporterats från just ert bevakningsområde.

Totalt har Musikhjälpen kunnat räkna till rekordsiffran 312 000 engagemang i år. Publiken har bidragit till insamlingen genom att önska låtar, starta och bjuda på auktioner, starta och bidra med pengar i digitala bössor, skänka pengar i fysiska bössor, skänka pengar från företag och genomföra egna insamlingar.

När sändning avslutades ikväll stod totalsumman på 49 003 745 kr. Den slutgiltiga siffran kommer att justeras, då öromärkta pengar vanligtvis fortsätter att komma in även efter Musikhjälpen-veckan. Det är Radiohjälpen som tar hand om de insamlade pengarna.

– Radiohjälpen har redan fått in en rad ansökningar från våra samarbetspartners och i januari fattar styrelsen beslut om de första projekten. Redan om några veckor kommer alltså pengarna att vara på plats och se till att barn i krig får gå i skolan. Under ett år då de flesta insamlingar har gått sämre än förra året, är det fantastiskt att se att Musikhjälpen går åt andra hållet och åter igen slår alla rekord. Ett stort tack till alla som ställt upp för barns rätt att gå i skolan, säger Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen.

Musiken i Musikhjälpen
Under veckan har det kommit in 60 000 låtönskningar.

De fem mest önskade låtarna i Musikhjälpen 2016:

 1. Kent
 2. Håkan Hellström
 3. The Hives
 4. Laleh
 5. Little Jinder

De fem mest önskade artisterna i Musikhjälpen 2016:

 1. Utan Dina Andetag – Kent
 2. Eternal Love – Magnus Carlson
 3. A Christmas Duel – The Hives & Cyndi Lauper
 4. Goliat – Laleh
 5. Bara Få Va Mig Själv – Laleh

Många, roliga och uppskattade auktioner
I år hölls det närmare 2500 auktioner till förmån för Musikhjälpen. Mängder av olika föremål, upplevelser och möten har auktionerats ut. Filip & Fredrik auktionerade ut en unik möjlighet för ett företag att använda duon som reklammakare och reklampelare och auktionen slog Musikhjälpen-rekord med ett vinnande bud på hela 3 400 1000 kr.

Här är fem exempel på några spännande och inkomstbringande auktioner:

 • Fyrkantsdejt med Rebecca & Fiona, Little Jinder och Miriam Bryant – gick för 30 200 kr
 • Lars Lerins akvarell ”Boning i Nordland” – gick för 275 200 kr
 • Linn Söderström med kockvänner tar över ditt kök – gick för 88 100 kr
 • The Hives som bröllopsband – gick för 112 100 kr
 • Martina Haag & Jessica Frej med vänner fixar årets middag – gick för 42 100 kr

Även bössor och tävlingar bidrog till insamlingen, här är några exempel:

 • Pontus – mannen med blå jacka i Musikhjälpen – 589 000 kr
 • Julius och björnhjälpen – 420 000 kr
 • Shellback och Max Martin blir ditt kompband – 34 500 kr
 • Prao hos André Pops i Vinterstudion – 26 650 kr
 • Dolly Style besöker din skolklass – 12 750 kr

Ca 500 artister och gäster har besökt glasburen under Musikhjälpen 2016. Se höjdpunkter från sändningen på http://www.musikhjälpen.se.

2015 gick insamlingen till kampen för att ingen ska behöva fly undan klimatet. När fjolårets programledartrio Linnea Henriksson, Kodjo Akolor och Gina Dirawi steg ut ur glasburen efter sändningsveckan hade 268 000 engagemang registrerats och den insamlade summan var vid tidpunkten 31 105 000 kr.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: