du läser...
Ny - Sveriges Radio

Cilla Benkö ordförande för Unescos pressfrihetspris

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio och Irina Bokova, generaldirektör Unesco Foto: Cecilia Djurberg/Sveriges Radio

Cilla Benkö, vd Sveriges Radio och Irina Bokova, generaldirektör Unesco Foto: Cecilia Djurberg/Sveriges Radio

Sveriges Radios vd Cilla Benkö har utsetts till ordförande i juryn för UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize.

Unescos pressfrihetspris delas ut för att uppmärksamma en person eller organisation som i hög grad har bidragit till att försvara eller främja pressfriheten någonstans i världen, särskilt när den har uppnåtts under hotfulla eller farliga omständigheter. De två senaste pristagarna, i år Khadija Ismayilova och i fjol Mazen Darwish, frigavs kort efter tillkännagivandet av priset.

Cilla Benkö, som själv suttit i juryn från 2015 blir nu ordförande för den 12 man stora juryn med medlemmar från hela världen.

– Det känns väldigt hedrande att få vara ordförande för den jurygrupp som ska utse 2017 års pristagare. Om vi i juryn med detta pris kan sätta ljus på en kollega som fängslats eller som under extremt svåra förhållanden försöker att utföra sitt så viktiga arbete så inbillar jag mig att det också gör en skillnad. Det är kanske ingen slump att de två senaste pristagarna nu släppts, säger Cilla Benkö, Sveriges Radios vd.

1997 grundade UNESCO “Guillermo Cano World Press Freedom Prize” till minne av den colombianske journalisten Guillermo Cano som mördades 1986. 2017 år pris kommer att delas ut i samband med firandet av World Press Freedom Day i Jakarta, Indonesien den 3 maj och prissumman är på 25 000 dollar.

– Cilla Benkö tillför gedigen erfarenhet och engagemang i försvarandet av yttrandefriheten till stöd för Unescos åtgärder – för detta är jag djupt tacksam. Detta inkluderar även hennes hängivna ledarskap i att främja jämställdhet inom oberoende medier. UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize har aldrig varit så viktigt för att försvara journalisters säkerhet och hålla pressfrihetens fana högt överallt, säger Irina Bokova, Unescos generaldirektör.


Mer om
UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize
http://www.unesco.org/new/en/communication-and-information/freedom-of-expression/press-freedom/unesco-world-press-freedom-prize/about-world-press-freedom-prize/

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: