du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Idévärlden – En tänkande talkshow med Eric Schüldt

En tänkande talkshow med Eric Schüldt. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT

En tänkande talkshow med Eric Schüldt. Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT

Idévärlden är programmet där kloka människor lägger pannan i djupa veck och går till botten med de stora frågorna. Ordentligt. Tre tänkare vrider och vänder på ett ämne under en timme med start söndag 15 januari kl.20.00 i SVT2.

Första halvan av programmet vigs helt åt teoretikerns presentation av resonemang. Presentationen följs sedan av ett samtal mellan Eric Schüldt och veckans teoretiker, där resonemangen fördjupas och konkretiseras.

I andra halvan av programmet släpper vi fram opponenterna. De har lyssnat och fört anteckningar och ska nu redogöra sin syn på teorin och försöka upphäva eller upphöja den. De får gärna visa på ett helt annat sätt att se på saken.

Idévärlden är ett intressant, djupanalyserande och intellektuellt program för den som vill grotta ner sig i olika samhällsföreteelser.

Programinnehåll:

Del 1 av 8 – ”Arbetssamhället gör oss till slavar.” Sociologen Roland Paulsen om tomt arbete och meningslösa jobb. Åsa Linderborg och Eva Uddén Sonnegård opponerar mot Paulsens teorier.

Del 2 av 8 – ”Negativt tänkande gör världen bättre”. Filosofen Ida Hallgren om det positiva tänkandets förbannelser. Johan Norberg och Martin Nyström opponerar mot Ida Hallgrens resonemang.

Del 3 av 8 – ”Den högre utbildningen i Sverige befinner sig i fritt fall.” Historikern Dick Harrison går till storms mot bildningsföraktet i dagens samhälle. Konstprofessorn Gertrud Sandqvist och filosofen Lisa Folkmarson Käll synar hans tes.

Del 4 av 8 – ”Sekulariseringen är kristen”. Teologen Bengt Kristensson Uggla argumenterar för att både välfärdsstatens grundvalar och sekulariseringen egentligen är kristna. Göran Greider och Eva Hamberg ger sina perspektiv på hans tankar.

About aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

%d bloggare gillar detta: