du läser...
Ny radio - Norden

Renässans för lokalradion i Norge

Ettermiddagssending. Foto: Radio Modum

Ettermiddagssending. Foto: Radio Modum

När rikskanalerna stänger sina FM-sändare under året kan lokalradion vara vinnaren. Radio Modum i Buskerud är bland dem som hoppas på fler nya lyssnare 2017.

Radio Modum, beskrivs av NRK som en ultra lokalradio, de kommer  ha sändningar FM-nätet under minst fem år. I en intervju med distriktsnyheterna säger Henrik Nikolai Pedersen på Radio Modum att han är entusiastiska över vad som kommer att hända under de närmaste åren:

– Jag hoppas att folk inte väljer att kasta sin radio, men de kan ha den gamla goda Tandberg radio stående och lyssna på radio där, säger Pedersen.

Det är NRK Buskerud som citerar Radio Modum som en av många norska lokala radioapparater som kan uppleva ett uppsving när NRK och de stora kommersiella kanalerna byter till att bara sända på DAB.

Ordförande i Norsk Lokalradioforbund,, Svein Larsen anser att norska lokalradio nu kan få en ny renässans:

– Jag tror att verkligen kan hända. Det är klart att när NRK Buskerud, slutar sända den 22 april så är det är  en hel del som inte har DAB-radio, åtminstone inte i bilen, säger Larsen.

– Det skulle kunna innebära ett stort lyft för många lokala radiostationer runt om i landet. Det är en av de oväntade effekter som de nationella kanalerna inte har tänkt på, men som är mycket fördelaktigt för lokala radiokanaler som inte går av FM, säger Larsen berättade NRK.

Han betonade att det är fel att säga att FM-nätet släcks, eftersom omkring 200 lokalradion fortsätter att sända på FM åtminstone fram till 2022. Det är bara NRK, P4 och Radio Norge som väljer att stänga sina FM-sändare.

– FM-nätet ska inte stängas. Det är de nationella kanalerna som går ut FM-nätet under 2017. Således tar lokalradio mer kontroll över sina egna sändare och kan fortfarande är verksamma på FM i flera år, säger Larsen på Norsk lokalradioforbund.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: