Nu startar Vi i femman – Sarah Sjöström och Marcus & Martinus ställer frågor

vi i femmanI morgon, tisdag 17 januari, startar frågetävlingen Vi i femman i P4 Sveriges Radio. Sammanlagt 200 klasser kommer att göra upp i de lokala kvartsfinalerna som äger rum på 25 platser runt om i landet. I premiären i morgon medverkar simmaren Sarah Sjöström som ställer en av frågorna.

Den anrika tävlingen för femteklassare fortsätter att locka många elever – runt 70 000 femteklassare deltar årligen i uttagningen som hålls i november. Av dessa kommer 400 elever nu att tävla i radio när en kille och tjej representerar sin klass.

– Men det är viktigt att trycka på att det är hela klassens resultat som har tagit dem ända fram till att tävla i radio. Därför har vi ett frågemoment som involverar hela klassen, säger Marianne Greip som är projektledare och frågemakare för Vi i femman på Sveriges Radio. – Det pågår ständigt förnyelsearbete med Vi i femman och det är viktigt att vi anpassar tävlingen både till läroplanen och vad som sker i skolan. Men vi försöker också ha koll på annan kunskap som känns relevant för 11-åringar, säger Marianne Greip. De klassiska A- och B-frågorna finns förstås med som vanligt, liksom Stegen och Snabbfrågor där de tävlande får använda sina tryckknappar. Flera olika kändisar ställer frågor och först ut på tisdag den 17 januari är Sarah Sjöström följd av bland andra ryttaren Peder Fredricson, youtubern Thomas Sekelius och artisterna Marcus & Martinus.

– Det verkar ju vara en kul tävling ni har i Sverige eftersom vi får vara med och ställa några frågor i Vi i femman, säger det norska tvillingparet Marcus & Martinus som är mycket populära i åldersgruppen.

Vilken klass det blir som slutligen kammar hem den åtråvärda segern avgörs i finalen som visas i SVT Barnkanalen den 27-30 mars med Rickard Olsson som programledare.

Vi i femman sänds med start tisdag 17 januari kl. 17.00-18.00 i P4 Sveriges Radio.

Om Vi i femman
”Vi i Femman” är Sveriges Radios allmänbildande frågetävling för femteklassare i hela landet. Tävlingen startade i Sveriges Radio redan 1963 och 1970 började även SVT sända programmet. För att ta sig till finalen i Barnkanalen måste tävlingsdeltagarna först vinna på lokal nivå i P4 Sveriges Radio.

Uttagningsfrågor
Hur svåra var årets uttagningsfrågor? Här finns de att läsa, använd gärna frågorna i samband med artiklar om Vi i femman.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: