du läser...
Ny - Sveriges Radio

Radioklassikern Dagens dikt fyller 80 år

Gabriel Alw. Foto: SVT Bild

Gabriel Alw. Foto: SVT Bild

Den 1 februari 1937 ljöd tolvslaget från Stockholms stadshustorn i de svenska radioapparaterna och sedan var det premiär för Dagens dikt: skådespelaren Gabriel Alw läste ”Det eviga” av Esaias Tegnér. Åttio år senare har ytterligare cirka 24 000 dikter sänts i programmet. Denna omfattande, pågående lyrikantologi är idag Sveriges största poesiscen med cirka 100.000 dagliga lyssnare. Den 1 februari fyller Dagens dikt 80 år.

På födelsedagen sänds en specialskriven version av Esaias Tegnérs ”Det eviga”. Den samtida versionen är gjord av poeten och psykoanalytikern Ulf Karl Olov Nilsson, ofta kallad UKON. UKON har använt sig av sökmotorer på nätet och lånat tolkningar av litteraturvetenskapen.

– Även om dikten Tegnérs ”Det eviga” delvis skrevs som en kommentar till den tidens politiska situation har den onekligen blivit just evig. Varför? Ja, dels är den musikaliskt och rytmiskt synnerligen välgjord. Sedan sätter den ett moraliskt patos i verket som den som lyssnar noga inte glömmer. När jag berättade för mina svärföräldrar att jag blivit ombedd att skriva en ny version av ”Det eviga” för radions räkning utbrast de ”Napoleon!” och kunde citera, åtminstone nästan citera, första versen, säger UKON.

Dagen innan födelsedagen, den 31 januari, tar poeten Malte Persson temperaturen på lyrikens ställning i vår samtidskultur i dikten ”Rörande poesins belägenhet i vårt nuvarande samhälle” i uppläsning av Stina Ekblad, en av de skådespelare som ingår i den ensemble som läser dikter regelbundet i Dagens dikt.

– Många skådespelare drömmer om Hollywood, min dröm har alltid varit att få läsa Dagens dikt, sa Stina Ekblad i fjol när hon blev en del av den fasta ensemblen.

Angående programmets betydelse idag säger hon:

– Det dimper ner som en vacker paus mitt på dagen, mitt i tillvaron, en paus av stillhet, eftertanke och nyans. Dikten nyanserar verkligheten. Det är något vi behöver, nyanser.

På födelsedagen den 1 februari sänds även en special om Dagens dikt i P1 Kultur kl. 13.00-14.00 i P1.

Om Dagens dikt
Dagens Dikt är Sveriges Radios äldsta program och samtidens största poesiscen med ca 100.000 dagliga lyssnare. Programmet sänds efter Tolvslaget måndag – lördag året om i P1 med repris på kvällen. Dikterna kan sedan höras på webben, i appen Sveriges Radio Play och som podd i en månad. Den efterföljande musiken produceras av musikredaktören Karl-Oskar Freij. Veckans musik publiceras också som en lista på Spotify.

Ansvarig för Dagens dikt är Lena Birgersdotter på Sveriges Radio i Malmö. Bland tidigare redaktörer finns poeter som Carl Magnus von Seth och Willy Granqvist.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: