du läser...
Ny - Sveriges Radio, Pr - Poddradio

Sisuradio lanserar Finnjävlar-podden

Finnjävlar-podden med Kristian Borg och Victoria Rixer. Foto: Anni Emilia Alentola, Sisuradio Sveriges Radio

Finnjävlar-podden med Kristian Borg och Victoria Rixer. Foto: Anni Emilia Alentola, Sisuradio Sveriges Radio

Hur är det att växa upp med en helt eller delvis finsk identitet i Sverige? Den frågan diskuterar Sisuradios Finnjävlar-podden, som har premiär nu på fredag 24 februari på sverigefinnarnas dag.

Och svaren på frågan är förstås lika många som det finns andra-, tredje-, och till och med fjärdegenerationens sverigefinnar i Sverige.

– Vi vill skapa ett fördjupande samtal kring frågor om identitet, klass, språk, historia och minne – alltid utifrån gästernas personliga erfarenheter, säger programledaren Kristian Borg.

Finnjävlar-podden kommer att ta upp allmänmänskliga känslor, men också sådant som särskilt rör minoriteten.

– Genom att göra en podd på svenska hoppas vi särskilt nå alla sverigefinnar som inte pratar finska, säger Victoria Rixer, också hon programledare för Finnjävlar-podden.

”Erkänn dig själv och var vad du är. Krossa spegeln och börja om!”. I första avsnittet berättar den 32-årige religionsvetaren och språkaktivisten Andreas Ali Jonasson om hur uppmaningen i boken Asfaltblomman (1981) av Antti Jalava fick honom att som tonåring börja göra uppror mot ”loser”-stämpeln som majoritetssamhället hade gett honom för att han var barn till en finsk invandrare.

Andreas Ali Jonasson är en av många som brukade hyscha sin mamma på spårvagnen, både när hon pratade finska och svenska med brytning. Men upplevelserna av att vara finsk i Sverige är också positiva. I Finnjävlar-podden diskuterar sverigefinnarna själva vad som är bra och vad som är dåligt med att vara finsk i Sverige.

Några av de kommande gästerna är poeten och arkitekten Lars Mikael Raattamaa , sångaren Darya Pakarinen (Darya och Månskensorkestern) samt Jocke Kellokumpu, projektledare på Folkets hus och parker och aktivt i Förenade förorter och Män för jämställdhet.

Podden produceras av Sisuradio i åtta avsnitt med de sverigefinska journalisterna Victoria Rixer och Kristian Borg som programledare. Första avsnittet publiceras fredag 24 februari på sverigesradio.se och i appen Sveriges radio Play.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: