du läser...
Ny - TV 4 / Sjuan

Nyhetsmorgon samarbetar med Metros prisbelönta projekt Viralgranskaren

Nyhetsmorgon samarbetar med Metros prisbelönta projekt Viralgranskaren. Foto: TV4

Nyhetsmorgon samarbetar med Metros prisbelönta projekt Viralgranskaren. Foto: TV4

Falska nyheter och effekten av dessa är en av mediernas just nu kanske största utmaningar. Och hur ska publiken kunna veta om en nyhet är sann eller inte när det till och med är svårt ibland för redaktionerna att bedöma sanningshalten i en story? För att hjälpa tittarna att avslöja falska nyheter inleder TV4:s Nyhetsmorgon nu ett stående samarbete med tidningen Metros flerfaldigt prisbelönta projekt Viralgranskaren. Hugo Ewald, redaktör för Viralgranskaren, medverkar varannan måndag för att ge konkreta tips och exempel på hur tittarna kan avgöra om en nyhet är sann eller inte. Samarbetet mellan Nyhetsmorgon och Viralgranskaren sträcker sig över en längre tid och kommer att pågå hela vägen fram till och under valrörelsen 2018.  

– Det känns väldigt bra att vi har inlett det här samarbetet med Metros Viralgranskaren, som gör ett så bra och viktigt jobb med att lära ut källkritik. Vi på Nyhetsmorgon är väldigt glada att vi kan hjälpa våra tittare att genomskåda de falska nyheter som allt lättare får spridning i och med sociala medier. Att samarbetet också ska pågå till och med nästa riksdagsval, när mängden budskap och propaganda kan förväntas öka rejält är också oerhört viktigt, säger Anna Maxe, producent på Nyhetsmorgon.

Fenomenet falska nyheter och hur de ska motverkas ligger högt på alla etablerade mediers agenda. Efter presidentvalet i USA presenterade Buzzfeed News en undersökning som visar att fler falska nyheter hade lästs och delats på Facebook än nyheter från etablerade medier. I dag får det falska innehållet snabbt spridning via sociala medier och det finns viralsajter som tjänar pengar på att sprida grundlösa rykten och överdrivna påståenden. Effekterna kan bli förödande – både för samhället i stort och för enskilda människor. Den allt större spridningen av falska nyheter anses av många vara ett demokratiproblem, men det går oftast att upptäcka vad som är falska nyheter om man har ett kritiskt förhållningssätt och källgranskar uppgifter på nätet. Metros projekt Viralgranskaren har arbetat med att utvärdera och syna nyheter på nätet sedan 2014 och tar nu tar plats i TV4:s Nyhetsmorgon för att genom redaktören Hugo Ewald lära tittarna hur de själva kan upptäcka om en nyhet är falsk eller inte.

–  Vi är jättetaggade på att få möjlighet att diskutera källkritik och nå ut till Nyhetsmorgons alla tittare med konkreta tips och verktyg på hur man kan tänka mer källkritiskt, säger Metros redaktionschef Linnéa Jonjons.

Projektet Viralgranskaren har fått stor uppskattning för sitt arbete med att granska påståenden som sprids på sociala medier. Viralgranskaren vann 2014 års Stora journalistpris i kategorin ”Årets förnyare”. 2015 vann de också Föreningen Vetenskap och Folkbildnings pris ”Årets folkbildare”. Förra året lanserade Viralgranskaren ett tillägg till webbläsare som är kopplat till Viralgranskarens varningslista. Det betyder att du får en liten varning när du håller på att gå in på dessa sidor. Viralgranskaren har också infört Källkritikens dag den 13 mars.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: