du läser...
Pr - SVT 1 och 2

Falska nyheter, häxor och mänskliga robotar

Lina Thomsgård leder Kobra. Foto: Janne Danielsson

Lina Thomsgård leder Kobra. Foto: Janne Danielsson

Kobra fortsätter i vår att fördjupa fenomen och tolka tendenser genom att skildra det mest intressanta i kulturvärlden jorden runt. Nu med Lina Thomsgård som ensam programledare. – Under inspelningarna har jag redan fått gåshud flera gånger, blivit avbruten av Trump och haffad av skotsk polis, fått välsignelse av sexton häxor, bjudits in till orgie samt förvandlats till en hubot – och vi har precis satt igång, säger Thomsgård.

I premiäravsnittet undersöker Kobra konspirationsteorin #pizzagate. Kort innan det amerikanska presidentvalet briserade en bomb på sociala medier: På en pizzeria i Washington sades det finnas ett sataniskt pedofilnätverk med koppling till Hillary Clinton, och ”cheeze pizza” påstods vara ett kodord för ”child pornography”. Historien var falsk, men spreds som en sanning. Kobra åker till historiens epicentrum i Washington DC och undersöker vad som hände. Och varför tror vi på falska nyheter?

Bland andra intervjuas Marc Fisher, redaktör på Washington Post som kartlagt historien. Vi möter också Arrington De Dionyso, konstnär vars väggmålning inne på pizzerian ledde till att han blev dödshotad och Sander van der Linden, forskare vid Churchill College i Cambridge, som förklarar varför vi tror på falska nyheter och som har uppfunnit ett ”vaccin” som sägs skydda mot fenomenet.

Under vårens sammanlagt tio program får vi också följa med när ursprungsbefolkningen tar över arkitekturen i världens högst belägna stad i Bolivia. Kobra tar reda på varför hästfolket retar så många, varför kulturvärlden är så tyst om klimakteriet och vi får lära oss hur växters neurologi fungerar. Dessutom hälsar vi på hos ett kontroversiellt rockband som gick under jorden för sexton år sedan och nu bor i ett hemligt häxkollektiv, för att fråga varför så många vill – och vågar – kalla sig för häxor 2017.

SVT1 tisdag 14 mars kl 22:00 Säsongstart: Kobra

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 19 andra följare

%d bloggare gillar detta: