du läser...
Ny - TV 4 / Sjuan

TV4:s Kalla fakta fyrfaldigt nominerade på New York Festivals

Kalla fakta,  Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Kalla fakta,
Foto: Pär Bäckstrand/TV4

I dag blev det klart att hela fyra reportage gjorda av TV4:s Kalla fakta-redaktion har gått vidare till final i årets New York Festivals, en gala där världens bästa film- och tv-produktioner tävlar. Förra året vann Kalla fakta ett hedervärt silver för sitt grävande reportage om oskuldskontroller. I år går prisutdelningen av stapeln den 25 april i Las Vegas.

– Nomineringarna är ytterligare ett värdefullt kvitto på att Kalla fakta har starka ämnen och avslöjanden som engagerar, det känns så klart jättekul. Det är roligt att TV4 och Nyhetsbolaget satsar och tror på grävande journalistik, säger Andreas Haglind, exekutiv producent, Kalla fakta.

Kalla fakta har granskat och kartlagt makt och samhällsfenomen sedan 1991 och är en viktig del i TV4:s långsiktiga satsning på kvalitetsjournalistik. Redaktionen har genom åren stått för flera stora och avgörande avslöjanden och har tilldelats Guldspaden, Stora journalistpriset, Kristallen samt utmärkelser på New York Festivals.

– Kalla fakta är en hårt arbetande redaktion. Bakom varje program ligger ett gediget jobb. I den värld av faktaresistens vi alla kastats in i, behövs den professionella journalistiken kanske mer än någonsin. Det är otroligt roligt att Kalla fakta återigen uppmärksammas internationellt för sin publicistik, säger Viveka Hansson, programdirektör, Nyheter och samhälle.

Fyra av Kalla fakta-redaktionens grävande reportage från 2016 lyckades denna gång ta sig vidare till final i en av branschens mest prestigefyllda galor. Ett av reportagen som nominerats är programmet Pensionsbluffarna som sändes i maj 2016. I reportaget avslöjas hur företag utnyttjar unga i jakten på pensionsspararnas pengar.

Tre veckor efter publiceringen sa Pensionsmyndigheten upp avtalet med fondbolaget Falcon och beordrade att de 2,4 miljarder kronor av pensionsspararnas pengar som fanns i fonderna skulle betalas tillbaka. Nio månader efter Kalla faktas publicering saknas fortfarande mer än en miljard kronor av svenska pensionssparares medel. Reportaget tävlar i kategorin Business & Finance.

Reportaget Mitt barn är en IS soldat sändes i november 2015 och är nominerat i kategorin Current Affairs. I programmet berättar en svensk anhörig för första gången öppet om hur hennes systerdotter rekryterades till IS i Syrien och Irak. Uppemot 20 000 utlänningar från 100 olika nationer bedöms ha anslutit sig till IS. Reporter i både Pensionsbluffarna och Mitt barn är en IS soldat är Sara Recabarren och Phil Poysti har filmat och redigerat.

Reportaget Kvinnorna på Trängslet som sändes i Kalla fakta i maj 2016 är nominerat i kategorin Social Issues. Reporter Camilla Ziedorn och fotograf Lovisa Thuresson avslöjar hur Migrationsverket ignorerar larm om övergrepp mot kvinnor och flickor på asylboendet Trängslet i Dalarna. Redigering Jocke Söderqvist.

Reportaget Krigsbrottslingar mitt ibland oss sändes hösten 2016 och är nominerat i kategorin Human Concerns. I reportaget avslöjar reporter Per Hermanrud att flera krigsförbrytare går fria i Sverige. Hundratusentals har flytt undan kriget i Syrien och bland de som sökt en fristad i Sverige gömmer sig också krigsbrottslingar. Foto Lovisa Thuresson och Phil Poysti. Redigering Stefan Stjerna.

Om aom99

radio tv/satellitnyheter

Diskussion

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vädret Karlstad

Vädret Stockholm

Kategorier

Arkiv

Vädret Stockholm

Vädret Karlstad

Arkiv

Kategorier

Ange din e-postadress för att följa denna blogg och få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 18 andra följare

%d bloggare gillar detta: